Heldagsskolerne er alle placeret i socialt udsatte områder med en stor andel af tosprogede. Det gør det svært for skolerne at tiltrække elever.

Hver tredje heldagsskole er lukket

Tolv skoler i socialt belastede områder har de seneste år testet heldagsskoleformen. Selvom de selv er tilfredse med forsøget, er fire af skolerne blevet lukket. Byrådenes begrundelser er kapacitetsoverskud og manglende elevtilgang.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Selvom skoleledere og byrådspolitikeres oplevelse med heldagsskoleformen i stor grad har været positiv, er fire ud af landets tolv heldagsskoler lukket inden for år.

For stor kapacitet Lukningen af Hillerødgades Skole på Nørrebro og Humlehaveskolen i Odense skyldes, at skoledistrikterne havde for stor skolekapacitet i forhold til antallet af elever. Rådmand for Børn- og Ungeforvaltningen i Odense Kommune Stina Willumsen forklarer, at Odense Kommune havde tre heldagsskoler i Vollsmose, men at der kun var elever til at fylde to.

Heldagsskolen virker kun under de rette forhold

"Generelt har vi rigtig gode erfaringer med heldagsskolerne. Valget faldt på Humlehaveskolen, fordi Abildgårdsskolens elevtal er for stort til at blive fordelt på de andre to, mens H.C. Andersen Skolen er nybygget. Så der ligger hverken pædagogiske eller faglige overvejelser bag valget af Humlehaveskolen", siger hun.

Selsmoseskolen har 
succes som heldagsskole

For lav elevtilgang Nørrevangskolen i Slagelse er ligeledes lukket. På trods af de mange tilbud i heldagsskolerne er det her ikke lykkedes at lokke flere elever til. Det skyldes først og fremmest af det også er skoler med en høj procentdel tosprogede.

Stén Knuth, formand for Børne-, Uddannelses- og Integrationsudvalget i Slagelse Kommune, siger, at lukningen af Nørrevangskolen intet havde at gøre med, at skolen var en heldagsskole.

Esbjerg 
lukker heldagsskolen

"Alle kunne se, at heldagsskolen var en fin ordning, som eleverne profiterede af. Men skolen havde en stor tosprogsandel, og selvom de havde et skoledistrikt på 6-700 elever, gik der kun 200 elever på skolen. I forbindelse med kommunens nye skolestruktur valgte vi derfor, at skolens elever skulle fordeles ud på andre skoler", siger han. Ubehagelig beslutning Bakkeskolen i Esbjerg blev lukket på grund af et stramt kommunalbudget og en for lav elevtilgang. Formand for Børne- og Ungeudvalget i Esbjerg Kommune Hans Erik Møller understreger, at skolen ikke blev lukket, fordi heldagsskoleformen var en dårlig ide.

»Flere timer og mere spændende undervisning«

"Det er en af de mest ubehagelige beslutninger, jeg har været med til at træffe. Jeg er nøjagtig lige så ked af det som lærerne. Det er iskolde og nøgterne økonomiske besparelser, for jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at det var utroligt godt for børnene både fagligt og socialt", siger han.