Anmeldelse Pædagogik
0   267

KvaN 91

KvaN 91

Fakta


Titel
KvaN 91

Pris
65 kroner

Sider
112 sider

Type
Tidsskrift

Forlag
KvaN

Pædagogik og etik er forbundet med hinanden på mange måder og på mange planer. I tidsskriftet "KvaN" nummer 91 er nogle af disse forbindelser tematiseret i en stribe artikler, der spænder over både teoretiske og praktiske behandlinger, hvoraf nogle få eksempler bliver omtalt i denne anmeldelse.

Artiklen fortsætter under banneret

Et hyppigt udsagn er, at hensigten med skolen er at muliggøre og forberede til "det gode liv", men hvad det er for en størrelse, er der langtfra enighed om. I artiklen "At være i det etiske" af Finn Thorbjørn omtales tre forskellige former for goder, som er opstillet af en canadisk filosof, Charles Taylor, og som kan være nyttige for at komme videre med at udvikle begreber om det gode samfund og den gode skole. Det er livsgoder, hypergoder og konstituerende goder, hvor de sidste er det grundlæggende som kraftkilder. I artiklen bliver begrebet "pædagogisk takt" analyseret.

Forskellen på og forholdet mellem begreberne dannelse og kompetence bliver ofte diskuteret i pædagogiske sammenhænge. I artiklen "Det etiske grundlag for opdragelse og undervisning" argumenterer Mogens Pahuus for, at "moderne kompetenceudviklingstænkning er en videreførelse af dannelsesidealet under nye historiske betingelser". Det pædagogiske paradoks bliver i artiklen opløst. "Det er som sagt paradoksalt, at ydre påvirkning kan skabe en udvikling i retning af selvstændighed, selvstændig stillingtagen. Men gør man sig klart, at denne ydre påvirkning primært er af samtalemæssig karakter, og at samtalen har en særegen opfordringsmæssig karakter, forsvinder det paradoksale" (side 22). Det er væsentlige pædagogiske grundproblemer, der bliver analyseret og diskuteret i de her nævnte to artikler.

Det samme gælder Bent Nabe-Nielsens artikel "Pædagogik og politik - neoliberalismens etiske dilemma", hvor forfatteren inspireret af Habermas blandt andet ser på ordenes betydning i systemets kolonisering af livsverdenen. "Vurdering skaber nærhed, mens evaluering er distancerende" (side 34).

Tidsskriftet rummer yderligere artikler om etikkens formål og udtryk i skolen (John Rydahl), børns moraltænkning - en udfordring til skolen (Lotte Rahbek Schou), praksiserfaring fra etikundervisning (Sanne Nielsen og Ebbe Vestergaard), kunst og billeder som rammesætter for samtaler om etik (Martin Ishøy).

Særlig anbefalelsesværdig læsning for både lærere og lærerstuderende er en klar og systematisk artikel af Kari Lyngholm Thomsen om skole-hjem-samarbejdets etik.

Bladet rummer mange gode analyser og praktisk inspiration.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ