Kommuner: Tømrere skal undervise i folkeskolen

Fra 2012 vil Odense Kommune efter planen kunne kalde sig frikommune, og ifølge rådmand Stina Willumsen (SF) skal de frie tøjler bruges til at eksperimentere med folkeskolen. For eksempel skal tømrere kunne undervise i sløjd, mener hun. Regeringspartier er positive overfor ideen.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Det kunne også være, at en, der var uddannet musikskolelærer på konservatoriet, faktisk ville kunne gå ind og levere noget spændende og interessant musikundervisning. Og det er i de tilfælde, at det kunne være interessant at kigge på, jamen er der nogle andre kompetencer, vi kan bringe i spil end lige netop dem, der har taget en seminarieuddannelse", siger Børne- og ungerådmand i Odense Kommune, Stina Willumsen til DR Fyn.

I Odense Lærerforening mener man, at kommunen undervurderer lærernes pædagogiske kompetencer.

"Rådmanden har åbenbart meget lidt styr på, hvad man lærer på læreruddannelsen. Det handler jo ikke bare om at være god til sit fag, men om man også kan lære fra sig. Bare fordi jeg kan lave en god middag, betyder det jo ikke, at jeg kan lære andre at lave mad", siger Anne-Mette Jensen, der er formand for Odense Lærerforening, til folkeskolen.dk

Flere kommuner følger efter

To andre frikommuneaspiranter, Gladsaxe og Gentofte, har formuleret en lignende, fælles strategi.

"For at styrke udbuddet af læringsaktiviteter og skabe læringsaktiviteter, der i højere grad involverer og udvikler alle elever, vil projektet indebære forsøg med at inddrage andre faglige områder og fagpersoner i undervisningen. Dette kan udfordre og udvikle eleverne fagligt og personligt", lyder det i de to kommuners fælles frikommuneansøgning.

Frikommuneloven skulle være trådt i kraft fra januar i det nye år, men loven mangler stadig at blive godkendt af det nye folketing.

Regeringspartier: Læreruddannelse er ikke nødvendig

SF's uddannelsesordfører, Annette Vilhelmsen, kan sagtens se fordelen ved at lade andre fagfolk end lærere undervise i folkeskolen, og hun nævner som eksempel ingeniører og bagere fra lokalområdet. Og den slags faggrupper behøver ikke have en læreruddannelse for at kunne undervise i folkeskolen, siger hun.

"Men det vil selvfølgelig være nødvendigt, at de også har en pædagogisk uddannelse og ikke nødvendigvis en fuld læreruddannelse", siger Annette Vilhelmsen.

Det handler om at få undervisningen tættere på virkeligheden, siger hun.

"Man kender det jo allerede fra friskolerne, hvor de ikke har særlige krav for, hvem der må undervise".

Socialdemokraterne er mere forbeholdne over for ideen, men partiets uddannelsesordfører Troels Ravn mener principielt ikke, at man skal udelukke andre faggrupper end lærere fra at undervise i skolen.

"Det må altid bero på en konkret vurdering af, hvem der er bedst egnet til jobbet, for jeg synes i princippet, at det kan være en spændende tanke, og jeg er da ikke religiøs omkring det", siger Troels Ravn.

Han er dog opmærksom på, hvilket fagpolitisk minefelt, han bevæger sig ud i en tid med mange ledige lærere. 

"Med så mange velkvalificerede ledige lærere derude synes jeg måske ikke, at tiden er moden til at eksperimentere".