Anmeldelse Uddannelsesvejledning
0   156

Efterskolepædagogik

Fakta<p>Forfatter: Ole Pedersen</p><br /><p>321 sider, 150 kroner plus forsendelse</p><br /><p>Telefon 8610 2100</p><br /><p>Forlag: Forlaget KvaN</p>

Grundtvig, Kold, Løgstrup, Lindhardt, Klafki, Hal Koch, Thomas Ziehe, Erling Lars Dale,Kierkegaard. Hvor er det samlende punkt? Det er i dette tilfælde efterskolevirksomhed, efterskolepædagogik og refleksioner herover. Tænkerne lægger grund under efterskoleverdenens selvforståelse og indsats såvel i det daglige som i festtalernes univers. Det handler om idéer, værdier, normer og handlinger i en levende skoleforms daglige omgang med de unge, der vælger denne skolegang til. Bogen indledes med efterskolens formål og virksomhed og slutter med efterskolens historie. I femten afsnit beskrives efterskoleverdenens grundlag og tanker her i 2000-årene. Og artiklerne spænder vidt. Lige fra dagligdagens trakasserier med huer på i spisesalen til eksistentialisme, lærerollen og den levende vekselvirkning. Bogens sigte er at belyse skoleformens særkende. I bogen beskrives en helhedspædagogik, der belyser sammenhængen mellem undervisningen og det levede liv på skolerne med bofællesskab, fælles spisning, regler og sanktioner, traditioner og fritid. Der er højt til loftet i nogle af artiklerne, medens andre er gedigne bud på det at tackle dagligdagens konflikter og kompromiser, så også nye lærere kan føle sig hjulpet med ideer til handling. Det gøres godt og interessant. Et lille suk skal der dog lyde: Efterskoleopholdet og skoleformens værdier er det, de unge og deres forældre vælger. Men hvad med tiden efter dette ophold. Det har været diskuteret i uddannelsesverdenen: Har de unge befundet sig i en lakune? Klarer de uddannelseslivets udfordringer efterfølgende? Har de problemer med at vende tilbage? Disse spørgsmål bliver desværre ikke belyst, og derved kan en opfattelse af efterskolen som en ø i landskabet blive cementeret. Læreren og vejlederen kan få indblik i efterskoleverdenen med denne bog, men der er ingen hjælp at hente med henblik på den unges videre vej i uddannelseslivet.

Artiklen fortsætter under banneret


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
505 andre er allerede tilmeldt