Hjemsendelsen og politianmeldelsen af fem medarbejdere burde have været tacklet på en anden måde, siger den lokale kredsformand.

Kredsformand: Politianmeldelse af ansatte fra fynsk skole handler om en bagatelsag

Formanden for Nordfyns Lærerforening tager nu bladet fra munden i mystisk sag, hvor fem skoleansatte er fritaget for tjeneste og kan se frem til en politianmeldelse. ”Vi undrer os over, at der er lavet sådan en stor sag ud af det”, siger han. (Præcisering tilføjet 16. december kl. 18.25)

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Rygterne har svirret i det nordfynske, siden kommunen i oktober pludselig beordrede fem ledere og medarbejdere hjem fra Særslev-Hårslev Skolen uden at redegøre for baggrunden for den dramatiske beslutning.

Siden er rygtestrøm og gisninger kun taget yderligere til, efter at Nordfyns Kommune for nylig slog fast, at man "ser med stor alvor på sagen" og varslede en politianmeldelse af flere af medarbejderne - stadig uden at fortælle offentligheden, hvad sagen handler om.

Kommunen har dog understreget, at ingen børn har lidt overlast. Herudover begrundes det kommunale hemmelighedskræmmeri med tavshedspligt, fordi der er tale om personalesager. Nu har en aktindsigt i en rapport om sagen fra KLs personalejuridiske afdeling imidlertid bragt flere detaljer fra den mystiske sag frem i lyset.

Derfor kan P4 Fyn nu berette, at et beløb på 48.000 kroner spiller en central rolle i sagen. Pengene skulle være indtægter fra en madbod, "hvorefter de efterfølgende ikke bare blev opbevaret i et pengeskab, men også gemt af vejen på en måde, så de kunne anvendes uden om det normale regnskabssystem".

For børnenes skyld

De nye oplysninger får nu formanden for Nordfyns Lærerforening, Jens Frederik Lykke Horsens, til endelig at tage bladet fra munden. Ud fra hans kendskab til sagen lægger han ikke skjul på sin overraskelse over kommunens fremgangsmåde. "Ud fra det kendskab, vi har til sagen, synes vi, at det er en bagatelsag", siger han - og fortsætter:

"Mange har jo tænkt på, om det mon handlede om fusk med fx Løkke-pengene (tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussens præmiepulje, red.) eller fusk med karakterer ligesom på den skole i Aarhus. Men sådan noget er der jo slet ikke tale om her. Der har været tale om, at man har brugt nogle penge fra en bod. Det er jo tydeligt, at der ikke er noget her, der har været gjort for egen vindings skyld. Det har alt sammen været til børnenes og skolens bedste", siger Jens Frederik Lykke Horsens.

Ansatte på fynsk skole politianmeldes af kommunen

Han understreger samtidig, at intet har været holdt hemmeligt, og at lærerne på skolen har kendt til pengene.

"Der er ingen lærere på skolen, vi har talt med, der ikke har vidst det her. Intet har været holdt hemmeligt", siger han.

(Præcisering 16. december 18.25):  Jens  Frederik Lykke Horsens præciserer nu, at han ikke mente den konkrete sag, da han udtalte, at lærerne kendte til pengene.

"Jeg vil gerne understrege, at jeg ikke mente i den konkrete sag, men at lærerne generelt kender til, at der kan være kontanter på skolerne. I den konkrete sag tror jeg ikke, at der er nogen lærere, der har kendt til, hvilken beløbsstørrelse, der har været på skolen", siger han.

Den lokale lærerformand henviser bl.a. til oplysninger om, at der skulle være blevet købt is på skolen.

"Vi har kendskab til, at der på et tidspunkt kom en bil fra Hjem-is med is til børnene", siger Jens Frederik Lykke Horsens. Han understreger, at ingen lærere er indblandet, ligesom hverken lærere eller ledere har haft økonomisk vinding ved det.

"Det har været til børnenes og skolens bedste", siger han.

"En skam"

Han erkender, at en skole ikke bør ligge inde med kontanter i den størrelsesorden, som der er tale om.

"Men det mener vi altså godt, at man kunne have klaret på en anden måde end med en politianmeldelse. Den sag burde slet ikke være blæst op på den måde her. Man kunne have taget lederne ind til en snak og hørt, hvad der var foregået. De kunne have forklaret sig, og så kunne de måske have fået en påtale eller et lille notat i deres personalemappe", siger han. Hans ærgrelse over sagen bliver ikke mindre af, at skoleledelsen på Særslev-Hårslev Skolen ifølge ham har været dygtig, visionær og generelt gjort et stort stykke arbejde. "Når man har en leder med visioner for både skolevæsenet og børnene, så er det altså en skam, at sådan en sag her skal fælde dem. Det kunne man godt have tacklet på en anden måde", siger formanden

Da der er tale om en personalesag er direktøren for Børn og Unge i Nordfyns Kommune, Karsten Poulsen, stadig ret fåmæl om sagen.

Han bekræfter dog over for Fyens.dk, at kommunen nu har foretaget politianmeldelse af flere af medarbejderne.

Samtidig oplyser han, at det er "en pågående proces" at finde ud af, hvad der skal ske med de pågældende medarbejderes ansættelse. Adspurgt om han forstår, hvis nogen undrer sig over, at et beløb på 48.000 kroner kan få så vidtrækkende konsekvenser for medarbejderne, siger han:

"Det er sådan i strafferetlig forstand, at man ikke har mulighed for at skelne mellem, hvilke beløb der er tale om".

Nyt om mystisk sag: Penge blev skjult i pengeskab