Anbefalinger

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Film Elevvenlig film om skoleskyderi

Der findes tusindvis af film og dokumentarer om gunviolence og skoleskyderi i USA, og det kan være svært at finde rundt i junglen af filmtilbud. Jeg vil derfor anbefale dokumentaren på Centre for Undervisningsmidler "Killer in Our Classroom: Never Again". Filmen er engelsksproget og varer 48 minutter. Den er som skabt til engelskundervisningen.

I filmen følger vi en gruppe unge, der vender tilbage til deres skole efter et skoleskyderi, hvor 14 af deres kammerater og tre af deres lærere er blevet skudt. De amerikanske skoleelever forsøger herefter at ændre våbenlovgivningen i USA. Filmen bygger på et skoleskyderi i Florida i 2018. Det betyder også, at filmen er relativt ny.

Filmen er helt sikkert også elevvenlig. Mine elever i 9. klasse var meget optaget af den. Vi så den efter et længere forløb om gunviolence, og filmen lagde op til, at vi også fik nogle snakke om, hvordan det må være at vende tilbage til sin skole efter sådan en forfærdelig begivenhed.

cfu.dk

Hjemmeside Fængende fortælling om mand uden lemmer

God engelskundervisning er også engelskundervisning, der fanger elevernes opmærksomhed. Det plejer jeg blandt andet at gøre med undervisningsforløbet "Against the odds". Her tager jeg udgangspunkt i nogle personer, som har opnået noget stik imod alle odds. Og én af de historier, der altid rører mine elever, er historien om Nick Vujicic.

Nick er fra Australien, taler engelsk og er født uden arme og ben. Og på trods af al den modstand, han har haft i sit liv, har han alligevel formået at skabe et misundelsesværdigt liv med kone og børn. Det er bare sindssygt inspirerende.

Der findes et hav af artikler om Nick overalt på nettet, hvor man kan få et indblik i hans historie, og så har Nick også sin egen hjemmeside. Hjemmesiden har flere af mine elever brugt til at forberede oplæg om ham for klassen. Eleverne synes nemlig, at Nick er fantastisk. Derfor har de lyst til at dykke ned i hans historie, mens de helt glemmer, at de taler engelsk.

nickvujicic.com

Film Inspirerende skæbner, der booster selvværdet

Den her film er simpelthen bare fantastisk. Den hedder "Butterfly Circus" og kan findes på YouTube. Den varer 22 minutter og passer perfekt til engelskundervisningen. Filmen tager udgangspunkt i et omvandrende cirkus, hvor man udstiller mennesker, fordi de ser anderledes ud. Én af dem er Nick Vujicic. Han møder i løbet af filmen en person, der sætter spørgsmålstegn ved, hvorfor han ønsker at leve sit liv på den måde, og det får Nick til at indse, at han kan meget mere, end han tror.

Det er en meget stærk film, og jeg har kun oplevet, at elever bliver tryllebundet af den. Den åbner også op for vigtige samtaler med eleverne. Jeg oplever nemlig nogle gange, at folkeskolen kan blive et sted fyldt med test og krav, hvor eleverne ser alle de ting, de ikke kan. Med denne film får vi snakken om, at bare fordi man ikke passer perfekt ind i kasserne, så betyder det ikke, at man ikke er noget værd.

YouTube: Søg efter: Butterfly Circus