Sang har tidligere fyldt meget i musikundervisningen, men corona betyder, at de fleste skoler har sløjfet sangen.

Coronarestriktioner: Sådan må du synge i skolen

Begræns sang i skolen, og skal der synges, bør der være mindst to meters afstand mellem deltagerne. Sådan lyder de generelle retningslinjer for skolen. Sangrestriktionerne sætter musikfaget under pres, lyder det fra Musiklærerforeningen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Retningslinjerne for sang i skoler er ret klare. Sang og råb bør generelt begrænses, da der er øget risiko for dråbesmitte. Hvis der skal synges, så skal der være mindst to meters afstand mellem både elever indbyrdes og mellem elever og lærere. Det anbefales, at sangaktiviteter foregår inden for klassen eller i en anden fast gruppe. Hvis det er en større gruppe, så bør det foregå udendørs, stadig med mindst to meters afstand.

Sådan lyder det i de generelle retningslinjer for grundskoler, som er gældende fra den 6. maj 2021.  

Formand for Musiklærerforeningen og musiklærer på skolen KonTiki i  Hillerød Karen Johansen fortæller, at der er skruet gevaldigt ned for sangen i musikundervisningen på de fleste skoler.

"Det er de færreste, der synger med eleverne. Det er et kæmpeproblem, for det betyder, at der er et stort musikliv, som er lagt ned. Morgensang er lagt ned, kor er lagt ned, og alle de sangaktiviteter, som vi bygger musikundervisningen op om. Det betyder, at selv om vi prøver, alt hvad vi kan, så kan vi ikke have en normal undervisning", siger Karen Johansen.

Musiklærerforeningen: Sådan kan musiktimerne afvikles coronaforsvarligt 

Sang er omdrejningspunkt for musikundervisning

Hun er blevet overrasket over, hvor svært det er at luge sang ud af musikundervisningen.  

"Det er gået op for mig, hvor stor en del af undervisningen, der er bygget op om sang. Der er så mange rituelle ting i musik, hvor man synger beskeder i stedet for at sige dem. Man synger rytmer, man synger sange, man synger, hvad eleverne skal spille og gøre. Man bliver udfordret af, at vi har en hel klasse, og det er meget svært at finde steder, der er store nok til, at de rent faktisk kan synge", siger Karen Johansen.   

Selv om sangen i skolen er aflyst, så lukker andre steder, som i eksempelvis kirkerne igen op for,  at ungdomskor igen samles og kan synge sammen, og at der kan synges fællessang.

"Det kan føles en lille smule urimeligt. I går så jeg, at der var en fodboldturnering, hvor der sad en busfuld fulde mænd og skrålede slagsange, men jeg kan ikke synge i min 1.-klasse. Selv om jeg godt ved, at sådan er det lige nu, så kan jeg mærke en form for uretfærdighedsfølelse", siger Karen Johansen.

Håber at sangen bliver styrket næste skoleår

Hun tror, at et skoleår uden sang vil også vil kunne mærkes fremadrettet.

"Det får en betydning for de næste elever, der skal vælge musik på valgfag. Spørgsmålet er, om de gør de det, når der har været et år, hvor man slet ikke har gjort det, man plejer at gøre. Men jeg håber også på en mere positiv effekt. Jeg kan se, at der er mange skoler, hvor man savner morgensang. Jeg håber, at det savn gør, at det kan give sangen et løft, når man kommer tilbage til august. Vi håber, at vi kan komme tilbage til en normal skoledag med sang efter sommerferien. Men vi ved det jo desværre ikke på nuværende tidspunkt".

Læs mere

Generelle retningslinjer for grundskoler