Idræt
0   22

Dansk Skoleidræt: Sæt idræt og bevægelse øverst på skemaet nu

En ny undersøgelse fra SDU afslører, at corona-nedlukningen nu for alvor rammer børn og unge på trivsel og sundhed. De bevæger sig mindre og tager på i vægt. Mange hjemsendte elever har slet ikke idræt eller bevægelse i undervisningen.

Dansk Skoleidræt opfordrer nu landets skoler til at sætte bevægelse og idræt øverst på skemaet for alle skoleelever - uanset om de går fysisk i skole eller stadig er hjemsendte og undervises online.

Det sker efter, at en ny undersøgelse fra Syddansk Universitet har afsløret en foruroligende tendens med markant faldende fysisk aktivitet og stigende kropsvægt blandt børn og unge under corona-nedlukningen.

Under den anden nedlukning - fra den 26. januar til den 8. februar - gennemførte SDU-forskere en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse blandt 1.229 børn og unge i alderen 6-16 år. Den afslørede bl.a., at 87,6 procent af de adspurgte elever ikke lever op til anbefalingerne om 60 minutters daglig fysisk aktivitet under nedlukningen. I gennemsnit er de 6-16-årige kun fysisk aktive i lidt over en halv time om dagen - og besvarelserne viser også, at over en fjerdedel af eleverne mener, at de har taget på i vægt under corona-nedlukningen.

Hver tredje havde ikke idræt

Artiklen fortsætter under banneret

Hver tredje af eleverne svarer, at de under nedlukningen slet ikke har idræt eller andre bevægelseslektioner i relation til skolen. Og over 80 pct. af dem fortæller, at de hverken deltager i fysisk eller virtuel foreningsrelateret fysisk aktivitet under nedlukningen.

Projektleder for undersøgelsen, lektor Charlotte Pawlowski, er dybt bekymret over tallene.

"Vi forventede en nedgang i fysisk aktivitet, fordi vi i Danmark har en særlig bevægelseskultur, som i høj grad er knyttet op på skolen og foreningsidræt. Men at så mange ikke har dyrket idræt i skole- og foreningsregi er overraskende og bekymrende", siger hun.

Også generalsekretær Bjørn Friis Neerfeldt fra Dansk Skoleidræt er bekymret over tallene og opfordrer nu skolerne til at sætte bevægelse øverst på prioriteringslisten for alle elever.

"Det er foruroligende, at skoleelevers aktivitetsniveau er faldet så markant. Vi ved, at rigtig mange lærere har været både dygtige og kreative til at få idræt og bevægelse ind i hjemmeundervisningen, men tallene viser med al tydelighed, at det samtidig er et område, som flere steder ikke er blevet prioriteret af den ene eller anden årsager", siger Bjørn Friis Neerfeldt.

Behov for handling

Han påpeger samtidig, at de foruroligende tal kalder på handling.

"Dansk Skoleidræt har både under de to nedlukninger og imellem disse leveret inspiration til corona-sikre aktiviteter til idrætsundervisningen og til bevægelse i undervisningen. Men vi skal videre. Nu er vi i dialog med KL og Skolelederforeningen, som giver udtryk for, at bevægelse i skolen bliver ekstra vigtig i foråret for at løfte elevernes trivsel. Derfor er vi også langt i arbejdet med en række materialer til lærerne, som netop har fokus på, hvordan man kan løfte klassens trivsel gennem bevægelse", lyder det fra Bjørn Friis Neerfeldt.

Også postdoc Tanja Schmidt, SDU, der har bearbejdet undersøgelsens tal, er dybt bekymret:

"Tallene er meget nedslående. Vi ved, at fysisk aktivitet har en lang række fysiske, mentale og sociale og sundhedsmæssige gevinster, og det er derfor vigtigt at opretholde bevægelse - særligt under corona-krisen, hvor mistrivsel må forventes at øges på grund af blandt andet isolering fra social kontakt", siger hun.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Idrætsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.153 andre er allerede tilmeldt