Tidspunktet for konfirmationsforberedelse er endt i en ophedet strid mellem kommunen og provsten i Vordingborg.

Strid om konfirmander: Nu kræver provst en undskyldning

En ophedet strid om tidspunktet for konfirmationsforberedelse i Vordingborg er foreløbig kulmineret med, at provsten kræver en undskyldning fra borgmester og udvalgsformand. Det sker efter, at hun har set byrådets behandling af sagen på kommune-tv.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Et kommunalpolitisk ønske om at flytte konfirmationsforberedelsen fra formiddag til eftermiddag og fra 7. klasse til 8. klasse er løbet af sporet i Vordingborg Kommune. Foreløbig er striden kulmineret i dels en betændt debat i kommunalbestyrelsen om kristendom - og dels en åben strid mellem kommunen og provst Mette Magnusson fra Stege-Vordingborg Provsti.

Nu beskylder provsten direkte unavngivne repræsentanter for kommunen for at tale usandt, samtidig med at hun mener, at det "vil klæde" borgmester Mikael Smed (S) og formanden for udvalget for børn, unge og familie at give hende en undskyldning, "fordi de offentligt hænger mig ud som én, der afviser en drøftelse om et relevant emne".

Harmdirrende indlæg

Sådan skriver provst Mette Magnusson i et indlæg i den lokale avis, Sjællandske, efter at hun forleden overværede kommunalbestyrelsen drøfte sagen om at flytte konfirmationsforberedelsen. Drøftelsen i sig selv løb sådan set også lidt af sporet, for den endte i en lang ophedet debat, hvor det føg med beskyldninger tværs gennem byrådssalen, og forslaget om at skubbe tidspunktet for konfirmanderne endte hurtigt i de høje luftlag og udviklede sig til en betændt værdidebat, der blandt mange ting også kom til at handle om, hvorvidt man var for eller imod kristendom i folkeskolen - ligesom emner som islam og udlændinge heller ikke blev holdt helt uden for.

Da provst Mette Magnusson havde overværet debatten på kommune-tv, skrev hun et langt og harmdirrende debatindlæg til den lokale avis. Af indlægget - der fylder en halv side, efter at det er forkortet af redaktionen - fremgår, at provsten er stærkt utilfreds med, at det i byrådsdebatten blev fremstillet som om, at hun pure har afvist en drøftelse af ønsket om at flytte tidspunktet for konfirmationsforberedelse.

"Det er en usandhed"

"På kommune-tv kan jeg imidlertid pludselig høre og se både borgmesteren og formanden for BUF-udvalget sige, at jeg skulle have afvist at drøfte placering af konfirmation og konfirmationsforberedelse med dem. Det er en usandhed", skriver provst Mette Magnusson.

Politikeres og præsters strid om konfirmander havner i kommunalbestyrelsen

Hun oplyser, at hun i marts havde et "udmærket møde" om emnet med to kommunale embedsmænd, der viderebragte det politiske ønske om at flytte konfirmationsforberedelsen. Her tilkendegav hun sin holdning - og redegjorde bl.a. for, at en flytning af konfirmationsforberedelsen ville kunne medføre, at præsterne kunne blive tvunget ud i at tilbyde begravelser, plejehjemsgudstjenester, husbesøg, sjælesorg og ældreomsorg mellem kl. 8 og 10, "hvis ikke vi kan få lov til at placere konfirmationsforberedelse på dette tidspunkt", som hun anfører i indlægget i lokalavisen.

I indlægget gentager hun også sin holdning om, at det er mere "formålstjenligt" for skolerne at fastholde konfirmationsforberedelsen for 7. klasse-elever i stedet for at rykke det til 8. klasse. Hun kommer dog ikke ind på, at den model, som kommunen gerne vil have udbredt til hele kommunen, allerede praktiseres i dag i en del af kommunen, nemlig på Møn - som et levn fra før kommunalreformen.

Invitation på vej til kommunen

Efter mødet mellem provsten og de to kommunale embedsmænd viderebragte embedsmændene provstens holdning til de kommunale politikere - og provsten afventede herefter at blive indbudt til en drøftelse om sagen, forklarer hun i indlægget. Men i stedet endte sagen altså i en ophedet debat i kommunalbestyrelsen. Ifølge kommunale kilder har provsten rent faktisk efter mødet modtaget en mail om, hvad der ville blive konsekvenserne af mødet mellem embedsmændene og provsten - nemlig at nu ville kommunen arbejde videre med forslaget om at flytte konfirmationsforberedelsen. Men den skrivelse svarede provsten aldrig på, påpeges det.

Trods sin utilfredshed med kommunens håndtering af sagen understreger provsten dog også, at hun er klar til at drøfte sagen.

"Jeg har indkaldt præsterne til et møde 9. september, hvor de vil nedsætte et forhandlingsudvalg, og jeg indbyder hermed repræsentanter fra Vordingborg Kommune til forhandling derefter", skriver hun.

"Misforståelser"

Borgmester Mikael Smed (S) har ikke mange kommentarer til sagen.

"Det er ikke noget, jeg mener, vi skal diskutere gennem pressen. Jeg imødeser gerne en dialog, hvor vi får talt det igennem og får afklaret de misforståelser, jeg tror der er på begge sider", siger borgmesteren til Sjællandske.

Også formanden for udvalget for børn, unge og familie, Nikolaj W. Reichel, er indstillet på at komme videre ad dialogens vej.

"Der må være sket nogle misforståelser, siden hun mener, at vi skal helt ud i undskyldninger og bodsgang. Alt andet lige så handler det om at gøre de bedste for vores unge mennesker, og det grundprincip tror jeg da, at vi alle er fælles om", siger han.

Powered by Labrador CMS