Anmeldelse Ordblind/læsesvag
0   94

Ordblindhed er ikke løst med en it-rygsæk

Ny antologi tager fat om myten om at it er løsningen på alt, når det kommer til at inkludere ordblinde elever.

Undervisning af ordblinde elever i alle fag

Fakta


Titel
Undervisning af ordblinde elever i alle fag

Pris
270

Sider
156

Serie
Didaktikserien

Forlag
Akademisk Forlag

”Undervisning af ordblinde elever i alle fag” er en antologi, der tager livgreb med den didaktiske og pædagogiske udfordring, det er at undervise ordblinde elever i alle fag på alle klassetrin. Antologien har et bredt afsæt og beskæftiger sig således både med fagundervisning, skrivedidaktik og mere almenpædagogiske problemstillinger knyttet til inklusion af elever med skriftsprogsvanskeligheder generelt. Ligesom antologien også giver stemme til ordblinde og deres udfordringer og succeser i skolen.

Artiklen fortsætter under banneret

Bogens anslag er den meget kendte myte om, at hvis bare eleverne har en digital rygsæk med alle de nye teknologiske vidundermidler, der findes, så er meget ansvar fjernet fra læreren og lærerens didaktiske planlægning og gennemførelse af almenundervisningen i alle fag. Antologien gør op med myten og alle bidragene i antologien peger ind på det gennemgående spørgsmål, som stilles, hvordan kan en undervisning didaktisk planlægges, gennemføres og evalueres som elever med skriftsprogsvanskeligheder inkluderes bedst muligt både fagligt og socialt?

Hele vejen gennem antologien problematiseres forestillingen om, at it-rygsækken klarer det hele, så læreren ikke skal redefinere sine didaktiske refleksioner. Antologien påpeger, at der skal en didaktisk indsats til, hvis hardware, kurser og programtræning med ordblinde elever skal blive til noget. Antologien præsenterer mange forskellige perspektiver på, hvordan en inkluderende didaktik, der har fokus på inddragelse af elever med skriftsprogsvanskeligheder i højere grad kan fungere i klasserummet.

Antologien understøtter et behov i skolen og et reelt fokus på, at ansvaret for ordblindes muligheder i fag som for eksempel matematik og naturfag ikke udelukkende er læsevejlederens ansvar men også faglærerens ansvar. Det vidste man måske godt i forvejen, men antologien giver nogle ret gode bud på, hvordan undervisning i fag som matematik og biologi kan forløbe. Ligesom den også har et mere generelt almenpædagogisk sigte, som netop også kan understøtte elever, der har skriftsprogvanskeligheder.

Det er mit håb, at lærere, lærerstuderende og læsevejledere vil læse bogen og bruge den aktivt i deres videre planlægning af undervisning, hvor ordblinde også skal tilbydes faglige muligheder og udfordringer.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.300 andre er allerede tilmeldt
Julekonkurrence 2020 del 1/2

Ho ho ho, så er det blevet første søndag i advent!

Det fejrer vi med en julekonkurrence for alle, som er tilmeldt Folkeskolens ugentlige nyhedsbrev. Du kan vinde et gavekort til et ophold på et af de prisvindende Sinaturhoteller for to personer inkl. tre-retters middag, vin og morgenbuffet (værdi 3750 kr.).

Det eneste du skal gøre for at deltage er at være tilmeldt det ugentlige redaktionelle nyhedsbrev, da vi trækker en heldig vinder blandt alle tilmeldte d. 6/12 - du kan tilmelde dig på forsiden af folkeskolen.dk eller nederst på siden her folkeskolen.dk/nyhedsbrev
Du kan finde vores persondatapolitik m.m. her: folkeskolen.dk/oplysningspligt