15.000 skoleelever går glip af ligaerne i håndbold og fodbold samt Skole DM i forskellige discipliner.

Tung beslutning: Aflysning af skolemesterskaber rammer 15.000 elever

For første gang nogensinde aflyses Skole DM i atletik, der ellers har været en fast bestanddel af skolernes liv siden 1957. Også en stribe andre skolemesterskaber og -ligaer aflyses som en følge af coronakrisen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

For første gang siden 1957 kommer danske skoleelever ikke til at dyste mod hinanden i højdespring og kuglestød og andre discipliner i Skole DM i atletik.

Efter længere tids overvejelser har hovedbestyrelsen i Dansk Skoleidræt måttet træffe den tunge beslutning, der ikke blot indebærer en aflysning af den historiske turnering.

Aflysningen omfatter også skolernes danmarksmesterskaber i fodbold, basketball og høvdingebold samt skoleligaerne i fodbold og håndbold.

11.000 elever til finalestævne i Skole-OL

Baggrunden er myndighedernes anbefalinger og restriktioner i forhold til håndteringen af den aktuelle covid-19 pandemi.

De betyder bl.a., at der er forbud mod brug af både udendørs og indendørs idrætsfaciliteter frem til den 10. maj, ligesom der er indført et forbud mod større forsamlinger frem til den 31. august.

Tung og historisk beslutning

En lettere slukøret Bjørn Friis Neerfeldt, der er generalsekretær i Dansk Skoleidræt, kalder aflysningerne for "en meget tung beslutning".

"Jeg ved godt, at det er småting i forhold til, at mennesker dør og mister deres job - men i vores verden er det en historisk og svær beslutning, som vores hovedbestyrelse har måttet træffe", siger han til folkeskolen.dk/idræt.

Ingen ekstra midler til Dansk Skoleidræt

"Det er ikke noget, man bare gør. Det kommer til at berøre omkring 15.000 børn og unge. Et af deres lyspunkter forsvinder. De har arbejdet med det her, måske ikke bare i indeværende skoleår, men i flere år med henblik på at komme til DM-finaler".

"Det er meget tungt. Sådan noget som atletik har kørt uafbrudt siden 1957. Det er første gang nogensinde, at det aflyses, så på den måde er det historisk".

Ikke ansvarligt at gennemføre

Aflysningerne har været under opsejling gennem længere tid, men Dansk Skoleidræt har afventet de nyeste, mulige anbefalinger for at se, om udviklingen kunne muliggøre gennemførelserne af danmarksmesterskaberne og ligaerne i håndbold og fodbold.

"Men nu er vi nået dertil, at uanset hvad der ville komme af anbefalinger, så har vi konkluderet, at det ikke vil være ansvarligt af os at afvikle begivenhederne. Vores DM'er er jo bundet op på, at mange børn og unge er sammen på relativt få fysiske rammer", siger generalsekretæren fra Dansk Skoleidræt.

"Der er jo netop ikke bare tale om et stævne, hvor eleverne mødes og dyster og tager hjem igen. Der er fælles overnatning i klasseværelserne og fællesspisning. Der er enorme sociale aspekter ved det - hvilket i virkeligheden også er værdien og styrken i det".

Bjørn Friis Neerfeldt medgiver, at fx udendørs fodboldkampe eller udendørs aktiviteter måske ville kunne gennemføres i et eller andet omfang, men netop fordi de sociale aspekter fylder så meget, ville det kræve en stor omlægning.

"Det ville i så fald betyde, at vi totalt skulle revurdere den tilgang til det, og det er omfattende arbejde - især i betragtning af, at vores base af frivillige er skolelærere, der sidder sammen med vores kredsforeninger og arrangerer det her. De har i forvejen rigeligt at se til", siger han.