Det er alt for tidligt at konkludere, at den nye lov primært rammer familier, som allerede er i de sociale myndigheders fokus, mener Pernille Rosenkrantz-Theil.

Pernille Rosenkrantz-Theil afviser at fremrykke evaluering af fraværsstraf

SF mener, at den nye lov, der medfører træk i børnepengene ved for meget fravær, rammer socialt skævt. Det er undervisningsministeren ikke enig i. Lovgivningen skal have tid til at virke, lyder det i et svar til støttepartiets undervisningsordfører.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der er endnu ikke nok erfaringer med den nye lovgivning, der betyder, at familier med elever med mere end 15 pct. ulovligt fravær bliver trukket i børnepenge, til at det giver mening at evaluere den.

Sådan lyder det i et svar fra undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil til SF's gruppeformand og undervisningsordfører Jacob Mark.

Efter folkeskolen.dk har afsløret, at loven i Næstved og Aarhus Kommune primært har ramt familier, der i forvejen var kendt af socialforvaltningen, har han ellers opfordret ministeren til at fremrykke evalueringen af loven.

Jacob Mark har nemlig set nok til at konkludere, at loven rammer socialt skævt og derfor bør revideres allerede efter et år.

De første trukket i børnechecken: Rammer flest med sociale problemer

"Folkeskolens tal viser, at det rammer i forvejen udsatte familier benhårdt. Det er i min verden nok til at konkludere, at loven bør laves om", sagde han til folkeskolen.dk i forbindelse med sin opfordring til ministeren.

SF vil have fraværsstraffen taget op igen: Rammer socialt skævt

Men den konklusion er Pernille Rosenkrantz-Theil ikke enig i. I sit skriftlige svar til Jacob Mark lyder det:

"Regeringen mener, at det er for tidligt at afgøre, om reglerne har haft den ønskede effekt. Lovgivningen bør have tid til at virke og danne grundlag for den revision af loven, som allerede er aftalt. På den baggrund finder regeringen det ikke hensigtsmæssigt at fremrykke evalueringen af lovgivningen".

Aarhus tager børnechecken fra 69 familier: Fraværsstraf rammer socialt skævt

I sit svar fastholder ministeren, at det er vigtigt systematisk at registrere fravær, fordi netop ulovlig udeblivelse fra undervisningen er en afgørende indikator, hvis man skal opdage mistrivsel.

"Vi ved således, der er en tæt sammenhæng mellem fravær og mistrivsel. Når børn er meget væk fra skolen, er der en risiko for, at de får svært ved at følge med, og at de falder ud af det sociale fællesskab. Derfor er det vigtigt at opdage og handle på fravær i tide, så børnene får den rette hjælp", lyder det fra Pernille Rosenkrantz-Theil.

Læs mere

Læs ministerns svar på Jacob Marks §20-spørgsmålher