Hvis Reformkommissionens udspil følges af Folketinget, vil det betyde lukning af de Frie Fagskoler, lyder vurderingen fra skolerne selv. Her Vordingborg Fri Fagskole - oprindelig Vordingborg Husmoderskole.

Reformudspil kan ramme de erhvervsrettede frie fagskoler

Kostskolerne Frie Fagskoler har ikke hverken 8. eller 9. klasse, og de frygter nu, at en ændring af 10.-klassetilbuddet kan ramme dem, selvom de netop retter sig direkte mod en erhvervsuddannelse.

Publiceret Senest opdateret

"De frie fagskoler har ikke 8. og 9. klasse, men har i flere år arbejdet på at nytænke 10. klasse og det 10. skoleår i nye erhvervsrettede forløb. Hvis reformkommissionens anbefalinger om at lukke 10. klasse og reducere statstilskuddet på 10. skoleår bliver en realitet, er dette arbejde spildt. For så lukker Frie Fagskoler", lyder det i en pressemeddelelse fra Frie Fagskoler.

Frie Fagskoler er underlagt et unikt lovkrav om, at mindst 1/3 af undervisningen skal være praktisk og erhvervsrettet, og børne- og Undervisningsminister Mattias Tesfaye har tidligere argumenteret for, at samfundet kunne have gavn af flere frie fagskoler. Formand for fagskolerne, Jesper Bienkowski, undrer sig derfor over, at skolerne nu tilsyneladende rammes af planerne om en massiv beskæring af 10.-klassetilbuddene.

”Jeg er naturligvis glad for, at Frie Fagskoler er nævnt som en vigtig inspirationskilde til praktisk undervisning i rapporten. Men min glæde forstummer desværre betydeligt, når jeg kan udlede at konsekvensen af reformudspillet bliver, at man lukker os. Det er et meget uheldigt signal, som jeg ikke er sikker på, at man har tænkt igennem”, siger han.

De tidligere husholdnings- og håndarbejdsskoler har udviklet den såkaldte 'gøremålsdidaktik', hvor praksisfaglighed er grundkernen. Skolerne har igennem en årrække udviklet på det 10. skoleår og tilbyder i dag en bred vifte af praktiske og erhvervsrettede kostskoleforløb, herunder en målrettet erhvervslinje, hvorfra over 46 procent af eleverne går videre på en erhvervsuddannelse.

"Den særlige kombination af et erhvervsrettet og helhedsorienteret kostskolemiljø med en stor del værkstedsundervisning spiller en afgørende rolle for unges afklaring, trivsel og motivation. Hvis de unge fortsat skal have denne mulighed, kræver det selvsagt, at et 10. skoleår stadig er en mulighed på Frie Fagskoler, og at tilskuddet ikke reduceres", skriver skolerne i en pressemeddelelse og er klar til dialog om 10. klasse med børne- og undervisningsministeren og de øvrige politikere.