Konsulent i Dansk Landbrugsrådgivning Jane Gertsen Jessen og indehaver af Kosttabelforlaget Bente Jegstrup vandt 25.000 kroner for deres "Kosthus"
Vandt pris for kostmodel med plads til tomme kalorier
Hvordan bliver det basale næringsbehov dækket, når op til 30 procent af energiindtag kommer fra slik, kager og alkohol? Det ville Danish Meat Association gerne have et bud på og udskrev en konkurrence. To ernærings- og husholdningsøkonomer vandt.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
En stor del af danskernes kalorieindtag bliver dækket af tomme kalorier, som ikke bidrager til kostens indhold af vitaminer og mineraler og i stedet tager plads fra den nærende føde. Kombineret med et lavt fysisk aktivitetsniveau, stiller det store krav til den øvrige kost. Danish Meat Association udskrev sidste år en konkurrence, hvor de efterlyste en ny model for, hvordan en kostplan skal se ud, hvis der også skal være plads til de tomme kalorier.
"Vi har fået mange spændende forslag til modeller for, hvordan en dagskost kan se ud. Dem håber vi at kunne arbejde videre med sammen med de fagfolk, som er kommet med forslagene, og med andre interesserede", sagde chefkonsulent i Danish Meat Association Grethe Andersen under prisoverrækkelsen.
To tidligere studiekammerater fra Ankerhus Seminarium, ernærings- og husholdningsøkonomerne Bente Jegstrup og Jane Geertsen Jessen, vandt prisen for deres kostmodel. "Kosthuset" hedder modellen. Et hus hvor fundamentet illustrerer det grundlæggende kostbehov for en midaldrende kvinde med et lavt fysisk aktivitetsniveau. Husets stueplan viser, hvordan hendes kost skal sammenstykkes, hvis 30 procent af hendes energibehov bliver dækket af tomme kalorier, og 1. sal hvis det er tilfældet for 20 procent af energibehovet.
Prisvinderne forventer, at de skal arbejde videre med "Kosthuset", så det kan blive en mere anvendelig model.
"Det var sjovt, men også tidskrævende, at lave opgaven. Ligesom i studietiden sad vi sammen og arbejde med kostmodellerne - Jane skrev og jeg lavede alle udregningerne", sagde Bente Jegstrup, der som udvikler af kostberegningsprogrammet Win Food, driver Kosttabelforlaget. Præmien var på 25.000 kroner.