Vær opmærksom på saltindholdet i det brød du køber.
Spar på salt ved at købe mindre hvedebrød
Vær opmærksom på saltindholdet i det brød du køber og spar på indtaget af hvidt brød fra bageren. Sådan lyder et af rådene til forbrugeren fra Fødevarestyrelsen i forbindelse med at der er fokus på at få nedsat forbrugernes indtag af salt.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"En ny undersøgelse viser, at der i gennemsnit er mere salt i hvedebrød fra bageren, end der er i industrielt fremstillet hvedebrød. Spiser man meget brød fra bageren kan det derfor er det en god idé at begrænse indtaget af for eksempel rundstykker og franskbrød", siger ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen, Hanne Høberg Hansen.
Undersøgelsen omfatter 59 brød fra bagere og 141 industrifremstillede brød. Det gennemsnitlige indhold af salt i brødprøverne er 1,2 gram salt pr.100 gram brød.
Saltindholdet i hvedebrød fra bagere var signifikant højere end i industrifremstillet hvedebrød, mens forskellen ikke var signifikant for rugbrød. Der er desuden større variation i de 59 brød fra bagere i forhold til de 141 industrifremstillede brød.
Stor variation
"Produkter, der overholder Nøglehulskriterierne, må ikke indeholde mere end 1,25 gram salt (natriumklorid) pr. 100 gram, så kigger man på det gennemsnitlige saltindhold i brødene i den nye undersøgelse, ser det ikke slemt ud, men der er stor variation i saltindholdet, især i brødene fra bageren. Så der er grund til at forbrugerne er opmærksomme på, hvor meget brød bager- eller industrifremstillet brød, de spiser, og til at vi er i dialog med producenterne om at få saltindholdet ned", siger Hanne Høberg Hansen.
Fødevarestyrelsen har tre råd til forbrugerne: Kig efter nøglehulsmærket brød, når du køber ind. Kig på den lange næringsdeklaration, hvis der er en og gå efter brød med højest 500 mg natrium pr 100 gram. Bag indimellem dit brød selv, hvor du kan bruge mindre salt. En tommelfingerregel er 1½ tsk salt til 1 kg mel.
"Brød er vores største kilde til salt, så det er en god idé at skære ned på saltindtaget på det område, men også andre fødevaregrupper som fx kødprodukter, ost, færdigretter og morgenmadsprodukter bidrager til danskernes høje saltindtag", siger den ernæringsfaglige medarbejder.
Hun nævner konkret fastfood, herunder pizzaer som en produktgruppe, som vi også ved har et højt saltindhold og som forbrugerne har mulighed for at begrænse.