Kontroversielle emner

Hope Carrasquilla og borgmester Dario Nardella foran kopien af Michelancelos David-statue på Piazza della Signoria i Firenzes centrum.

”Min sag viser, at det kan gå helt galt, når en lille gruppe forældre kan afgøre, hvem der skal lede skolen”

Hendes historie er blevet et symbol på begrænsningen af undervisningsfriheden i USA, da hun blev presset til at sige op som skoleleder. Alligevel mener hun stadig, at forældre skal have medbestemmelse. Men balancen er tippet.

Publiceret Senest opdateret

Hendes historie er gået verden rundt, og hjemme i USA er hun blevet lidt af et symbol på lærernes kamp med visse forældre om, hvad børnene skal undervises i. 

Alt sammen fordi hendes 6.-klasseselever blev præsenteret for et billede af Michelanchelos ’David’, der som bekendt er afbildet, som Gud har skabt ham. 

Hope Carrasquilla blev presset til at forlade sit job som rektor på Tallahassee Classical School, trods støtte fra de fleste forældre og lærerne på skolen.

Folkeskolen har talt med hende om forløbet, der i foråret 2023 endte ud i, at hun fik valget mellem at blive fyret eller selv sige op.

”Det, der overgik mig, var en parodi, og det bliver kun værre af, at det foregik på en skole med fokus på klassisk dannelse”, siger hun i dag om forløbet til Folkeskolen

Statuens manglende påklædning faldt nogle forældre for brystet, og de anså det ikke for en formildende omstændighed, at skulpturen regnes for et hovedværk i vestlig kunsthistorie. 

”Men på trods af det tror jeg endnu den dag i dag oprigtigt på Tallahassee Classical School’s mission. Jeg tror på klassisk dannelse, og jeg er tilhænger af på, at forældre skal have lov til få indflydelse på deres børns skolegang. Men min sag viser, at det kan gå helt galt, når en lille, men højtråbende gruppe kan komme til at afgøre, hvem der skal lede skolen. Der er brug for bedre balance”, siger hun.

Florida er skræmmeeksemplet

Tallahassee Classical School ligger i Florida, der som Folkeskolen har beskrevet, netop er den stat, der betragtes som frontløber eller skræmmeeksempel, alt efter øjnene der ser, når det kommer til at lovgive om at begrænse lærernes emne- og metodefrihed.

I sommeren 2021 foretog delstatens lovgivere en revision af bekendtgørelsen for lærere, hvor det fremgik, at studerende ikke må udsættes for emner eller litteratur, som kan få dem til føle ”skyld, vrede eller ubehag” som følge af deres kultur, arv eller deres race.

Det førte sidste år til konkrete begrænsninger af, hvad der må siges og bruges i undervisningen i Floridas klasseværelser, når det gælder sorte amerikaneres historie.

Dertil kommer en regel, som forbyder, at elever udsættes for undervisning, som ikke er passende for deres alder. Reglen kaldes populært ”Don’t say gay”-act, fordi den blandt andet betyder, at der ikke må undervises i kønsidentitet eller seksuel orientering. I praksis fortolkes den dog langt bredere.

De to regler har tilsammen betydet, at hundredvis af bogtitler er blevet fjernet fra både pensum og skolebiblioteker, blandt andet ”Anne Franks dagbog”, ”Tjenerindens fortælling”, fagbøger om menneskelig forplantning og i nogle tilfælde ordbøger og leksika. De kan jo indeholde opslag om emner, som ikke er passende i forhold til elevernes alder.

Charterskoler

Charterskoler i USA er offentligt finansierede skoler, der opererer uafhængigt af det lokale distrikt. Charterskoler drives og vedligeholdes ofte af en charter management organisation (CMO), som typisk er en non-profit organisation, der leverer tjenester til en gruppe charterskoler. Der findes dog også kommercielle CMO’er i USA og nogle amerikanske charterskoler opkræver også penge af forældrene i tillæg til de offentlige midler, de får. Charterskoler er forpligtede til at nå specifikke mål.

I Florida har alle familier, uanset indkomst, siden marts 2023 kunnet få vouchere til at sende deres børn i skoler udenfor det offentlige skolesystem. Det drejer sig om ca. 55.000 kroner om året per barn. Elever er berettiget til at modtage vouchere, hvis de er bosatte staten Florida og berettigede til at gå i børnehaveklasse til 12. klasse i en offentlig skole. Der er også visse muligheder for at få støtte til at hjemmeundervise sit barn.

Kilder: Wikipedia, NBC 6 South Florida

Tilhænger af forældres ret til at blande sig

Hope Carrasquillas tidligere arbejdsplads Tallahassee Classical School er en såkaldt charterskole, hvilket på nogle måder kan sammenlignes med en dansk friskole. 

Charterskoler behøver ikke at følge de samme stramme krav til pensum, der er normen i USA, så charterskolerne kan skabe sig deres egen profil indenfor visse rammer. 

Det er ifølge Hope Carrasquilla et helt vidunderligt system.

”Jeg havde faktisk holdt et oplæg i Floridas parlament få dage, før det hele skete, hvor jeg talte for mere frit valg for forældre i forhold til at vælge deres børns skole. Det er noget, jeg virkelig tror på, og det er derfor jeg valgte at arbejde på en charterskole”, fortæller hun.

Skolebestyrelsen frygtede et sagsanlæg

Om sagen fortæller Hope Carrasquilla, at det var nogle få forældre, der klagede over, at deres børn havde set den nøgne ’David’. 

Det fik skolens bestyrelse til at frygte et sagsanlæg. 

Sagen kulminerede på et møde en tidlig morgen i marts 2023, hvor både bestyrelsen, personalet og nogle forældre var til stede, hvor Hope Carrasquillas ansættelse var til debat. 

På mødet oplevede hun stor støtte fra både forældre og personale, og hun tilbød at hun kunne trække sig fra skolelederopgaven, når hendes kontrakt udløb i juni som en form for kompromis. 

Men lige lidt hjalp det. Bestyrelsen var fastsluttet på, at hun skulle ud, så hun endte med at sige op ’for sin families skyld’, som hun siger.

”Jeg ville ikke have, at folk skulle få indtryk af, at jeg havde gjort noget forfærdeligt, og jeg frygtede en overgang at blive ’blacklistet’ i Tallahassee og ikke kunne finde job igen. Sådan gik det heldigvis ikke.” siger hun.

De næste par uger blev meget turbulente, hvilket var overvældende for hende, fortæller hun.

”Først og fremmest blev jeg overrasket over, at nogen medier overhovedet opdagede, hvad der var sket for mig. Jeg blev første gang ringet op af en journalist, da jeg stod i skolens kantine, og jeg anede ikke, at der var interesse for min historie", siger hun og fortsætter: 

"Men det var, fordi mange af skolens forældre var oprørte over den behandling, jeg havde fået og kontaktede de lokale aviser. Derefter gik det nærmest – viralt”.

Modtog støttebreve fra hele landet 

Selvom det var en svær tid, har hun fået støtte fra mange sider, understreger Hope Carrasquilla.

”Jeg tror, at verden er blevet overrasket over, hvordan denne smukke renæssancestatue, som har haft så stor betydning for kunsthistorien, kunne blive opfattet som noget ’forkert’. Og så på en skole, der lægger vægt på klassisk dannelse”, sukker hun. 

”Tallahassee er ikke så stort et sted. Mange kender mig fra byens liv, vi går i kirke sammen eller de har børn, som går i skole sammen med mine. Hvad ville de tænke? Men det hurtigt op for mig, at de fleste støttede mig og bakkede mig op. Mange forældre på skolen støttede mig, og jeg begyndte også at få breve fra fremmede fra hele landet, som udtrykte deres støtte og skrev at de ville bede for mig. Det var en stor opmuntring for mig”.

Borgmester inviterede hende til Firenze

Hendes historie nåede hele vejen til Italien og fik Firenzes borgmester til at udstede en invitation: Ville Hope Carrasquilla besøge byen og se den rigtige statue af David? 

Ja, tak. Det blev en øjenåbner på en anden måde, end hun havde forudset.

”Det var fantastisk at se byen og kunsten”, siger hun. 

”Men da jeg talte med borgmesteren, gik det op for mig, at de i Italien oplever problemer, som ligner dem, vi oplever i USA med at få lov til at undervise i ting, som nogle forældre finder kontroversielle. Det overraskede mig meget".

Bog på vej

Hope Carrasquilla fik hurtigt et nyt midlertidigt arbejde på en lignende skole i nabobyen Jacksonville gennem sit netværk, og i oktober blev hun ansat på Florida State University, hvor hun nu arbejder som mentor på deres ingeniøruddannelse.

”Nu arbejder jeg indenfor videregående uddannelse, og det er meget mindre stressende end det, jeg lavede før”, griner Hope Carrasquilla. 

Og så er hun begyndt at skrive en bog inspireret af sine oplevelser.

”Men jeg vil ikke have, at det  bare skal være mine erindringer. Helt ærligt, jeg var ikke så spændende en person, før alt det her skete, men jeg vil gerne have, at der kommer noget godt ud af det”, siger hun. 

”Uddannelsesverdenen er i en spændende tid, hvor lovgivningen bliver ændret til at give forældrene flere muligheder for at vælge deres barns skole, og hvor flere opdager, hvad klassisk dannelse er. Hvis jeg kan fremme den udvikling, vil jeg gerne gøre mit”.

I Florida kan forældre lade skolepenge følge barnet og tage omkring 55.000 kroner om året med sig til en privatskole eller charter school. 

Det betyder i praksis, at mange af skolerne er gratis. Det er en lov, som Hope Carrasquilla støtter helhjertet.

”Det er fantastisk. Nu har alle forældre muligheden for at finde en skole, der passer til deres families behov og værdier. Men – når du som forælder har valgt en skole, skal du møde op med den indstilling, at dit barns uddannelse er et partnerskab". 

"Lærerne er eksperterne på undervisningen og pensum, og du må stole på, at de ved, hvad de gør og gøre det bedste for dit barn. Skolen og forældrene skal arbejde sammen, ikke modarbejde hinanden”, siger hun.

Selvcensur blandt danske lærere skal nu undersøges

Herhjemme er der kommet politisk opmærksomhed på, om lærere undlader at undervise i emner, der af nogen kan opfattes som kontroversielle. 

Børne- og undervisningsministeren har derfor bedt det nationale forsknings- og analysecenter Vive undersøge ”lærerens mulighed for og erfaringer med at håndtere emner, der kan opleves som kontroversielle, herunder omfanget af og årsager til, at disse emner udelades fra undervisningen".

Resultaterne forventes at være klar på et tidspunkt i år.