Anmeldelse
Vurdering for læring i klasserommet
Vurdering for læring i klasserommet
Det komplekse evalueringsbegreb, som hærger skolehverdagen, bliver i denne bog skilt ad og gjort operationelt - for både lærere og elever.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Bogens omdrejningspunkt er, som titlen antyder, begrebet vurdering - et næsten glemt ord, efter at vi lærte at sige evaluering. Forfatteren giver med sin bog ny ilt til lærerens didaktiske overvejelser over, hvordan eleverne kan komme til at tænke over deres egen læring.
Fakta:
Titel: Vurdering for læring i klasserommet
Forfatter: Trude Slemmen
Sider: 204 sider
Type: Bog
Forlag: Gyldendal Akademisk
Trude Slemmen bruger forskningsresultater som fundament for denne meget brugbare bog, hvor ikke mindst forskellen på begreberne vurdering og evaluering spidsformuleres ud fra deres oprindelige betydning. Og det giver en inspirerende genintroducering til begrebet vurdering, som bliver en del af pædagogikken, ikke som envejskommunikation fra lærer til elev om et slutresultat, men som et aktivt procesredskab, hvor eleverne gennem "egen- og kammeratvurdering" formulerer deres zone for nærmeste udvikling og dermed deres egne læringsmål, jævnfør Vygotsky.
Vurdering har ifølge forfatteren et tosidet formål: Dels at skaffe sig viden om - her - elevens udbytte og kompetencer undervejs i læreprocessen ("underveisvurdering"), dels graden af målopfyldelse ("sluttvurdering").
Lærerens nødvendige tydelighed omkring målet med undervisningen er veldokumenteret, men det er min erfaring, at vurderingskriterierne stadig er en øm tå. Det er også svært: Hvad kendetegner et kvalitativt godt mål? - Hvornår kan man sige, at målet er nået? Som det ofte er i dag i skolen, aner eleverne ikke, hvilke kriterier læreren vurderer ud fra. Derfor er budskabet i bogen meget vigtigt: Skab dialog om kriterierne, så eleverne kan se en rettesnor i deres arbejde og forstå, hvor de arbejder hen, og hvordan det er hensigtsmæssigt.
"Før var det om å gjøre og bli fortest mulig ferdig med lekser og oppgaver. Når vi nå er med på å sette opp kriterier for arbeidet og kommer med forslag til hva og hvordan det skal vurderes etterpå, bliver vi mer opptatt av å lære .", Celina Amalie, 5. klasse.
Vurderingskriterier er et vigtigt element i tanken bag den nye danske karakterskala, og denne norske bog giver med sine mange praktiske eksempler ideer til, hvordan lærers og kammeraters "tilbakemeldinger" kan give den feedback, som bliver styrende for den enkelte elevs fremadrettede handling.
Læreren har to roller. Som coach - vejleder - i læreprocessen, hvor elevens vurdering skal kickstartes, og refleksionen skal indgå som læringsfremmende faktor. Slemmen kalder det "Vurdering FOR læring", som perspektiverer til formativ evaluering. Lærerens rolle er desuden at være dommer. Elevens udbytte skal vurderes gennem test. Denne "Vurdering AV læring" sammenlignes med summativ evaluering, og forfatteren giver eksempler på, hvordan undervisning med udgangspunkt i "teach to the test" ikke altid udmønter sig i gode elevkarakterer.
Bogen har efter hvert kapitel på eksemplarisk vis en huskeramme og tre små opgaver til læseren: Vurdering over egen forståelse, samtale med læringsven og refleksion. En god idé, som sammen med et meget læsevenligt layout gør bogen overskuelig og anvendelig for den enkelte lærer, men i lige så høj grad i faglige team.