Jeg mener, at vi i højere grad skal lave en skole til fremtiden og ikke til fortiden. Det bruger jeg over for lærere, elever, forældre og bestyrelse. Når vi skal tænke undervisning, skal vi prøve at forestille os, at når Peter starter i 1. klasse, så skal han først ud at have et job i 2045, sagde Kristian Toft, da Folkeskolen besøgte ham som skoleleder sidste år.

Kendt skoleleder ny direktør for centeret for elevernes skolemiljø

Leder af Mølleskolen i Ry, Kristian Toft, tiltræder 1. september som direktør for DCUM i Randers, som også indbefatter Den Nationale Klageinstans Mod Mobning

Publiceret Senest opdateret

Da folkeskolereformen blev vedtaget i 2013, gik Kristian Toft i gang med at nærlæse lovgivningen og spotte muligheder og friheder for skolerne:

"Her fandt jeg ud af, at man faktisk må lave op til 50 procent af skoleugen om”, fortalte skolelederen, da Folkeskolen interviewede ham sidste år om, hvordan han har fundet plads til ugentlige projektdage og andre motiverende tiltag, selvom Skanderborg Kommune, hvor han er skoleleder, ikke er med i noget frihedsforsøg. Mølleskolen i Ry lever op til reformens regler for timetal i fagene via en algoritme udviklet af to af skolens lærere, så stort set alle skolens fag og den understøttende undervisning bidrager til projektdagene, og det hele så bliver omregnet til det system, som Børne- og Undervisningsministeriet gerne vil have.

Men 1. september vinker Kristian Toft, 52, farvel til eleverne i Ry og rykker ind på Dansk Center for Undervisningsmiljøs kontorer i Randers. 

"Jeg glæder mig til at blive en del af holdet på DCUM og til at arbejde med børne- og undervisningsmiljø ud fra et holistisk perspektiv, hvor børn og unges stemmer vægtes og har betydning. Det er en dagsorden, der aldrig har været vigtigere end netop nu”, siger han om sit nye job. 

Det statslige center har fået ny strategi, og den nye direktør skal leve op til krav om at  komme tættere på praksis i arbejdet med at skabe børne- og undervisningsmiljøer for alle børn og unge med afsæt i centerets værdier om fællesskab, ordentlighed, mod og kvalitet.

”Efter en god og grundig rekrutteringsproces er jeg helt tryg ved at overlade direktionen af DCUM til Kristian Toft”, siger DCUM's bestyrelsesformand Anders Durhuus Ramsing. ”Jeg er overbevist om, at Kristian er den helt rigtige til at lede DCUM's vigtige arbejde med at udvikle de fysiske og psykiske rammer, der skal sikre gode fællesskaber omkring vores børn og unge, når de er i daginstitution, i skole eller på uddannelsesinstitutioner”. 

Kristian Toft har været leder af Mølleskolen siden 2017 og har mange års erfaring med både offentlig ledelse og bestyrelsesarbejde på børne- og ungeområdet. Den tidligere direktør  (rettelse: ikke centerleder, som der tidligere, stod, red.) Jannie Moon Lindskov er nu uddannelsesleder for pædagoguddannelsen i Aarhus og Grenaa.