Seksualundervisning

Nyt undervisningsmateriale sætter samtykke på skoleskemaet

Siden 2021 har samleje uden samtykke været en voldtægt, men mange unge er i vildrede med, om de har fået ja eller nej til sex. Det Kriminalpræventive Råd lancerer derfor nyt undervisningsmateriale, der skal sætte gang i diskussioner om grænser, signaler og samtykke.

Publiceret

Hvornår er der samtykke til sex, og hvordan kan jeg selv være med til at undgå at overskride nogens grænser?

Det er spørgsmål, som Det Kriminalpræventive Råd med nyt undervisningsmateriale til udskolingselever og ungdomsuddannelseselever vil hjælpe unge med at navigere i. 

Mange unge har svært ved at håndtere samtykke til sex i praksis, viser rådets egne undersøgelser nemlig. For eksempel finder 17 procent af kvinder mellem 16-20 år det svært at udtrykke samtykke til sex, og hele 40 procent af unge mænd på 16-20 år synes, at det er svært at afgøre, om den anden samtykker, hvis vedkommende ikke siger det med ord. 

En betydelig andel unge føler sig ifølge undersøgelserne utilstrækkeligt oplyst om, hvad samtykke indebærer og efterspørger viden. Unge, som har viden om samtykke fra undervisning i skolen, føler sig generelt mere oplyst end andre unge.

Undervisningsmaterialet er henvendt til udskolingen og indeholder øvelser, der giver de unge mulighed for at arbejde i dybden med emner som flirt, sex, samtykke, normer og kønsstereotyper, grænser, overgreb, lovgivning og rettigheder.