Ritalin skader ikke børns celler
En ny undersøgelse fra det amerikanske sundhedsministerium afkræfter mistanker om øget kræftrisiko hos børn, der får Ritalin. Undersøgelsen har ikke påvist nogen celleskader hos børn, der har fået methylphenidat, ADHD-medicinens aktive stof.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Undersøgelsen er gennemført med henblik på at afklare, om Ritalin og anden medicin baseret på methylphenidat skader børns celler og dermed giver en forøget risiko for kræft. Ritalin bruges blandt andet til behandling af ADHD og gives i dag til 0,7 procent af danske skolebørn.
Konklusionen fra toksikologen Kristine L. Witt og hendes kolleger er, at tidligere fund af kromosomskader ikke kunne bekræftes af den nye undersøgelse, og at det svarer til et antal forudgående undersøgelser, som alle påviser, at behandlingsdoser af methylphenidat ikke giver skader på menneskers celler. Det samme gælder for ADHD-medicin baseret på amfetamin, som ikke er lovlig i Danmark.
"Det er gode nyheder til forældre", siger Kristine Witt til Science Daily.
Undersøgelsen har samme design som tidligere undersøgelser, der har vist det samme resultat, men er større. 63 børn indgik i undersøgelsen og heraf gennemførte 47 tre måneders behandling - 25 som fik methylphenidat, og 22 som fik amfetamin. Hos ingen af de 63 deltagere observeredes stigninger i celleskader.
Forskerne understreger dog, at resultaterne ikke kan fortolkes som bevis for, at det er fuldstændig risikofrit at indtage medicin mod ADHD. Der er kun få undersøgelser, der har set på de fysiske og adfærdsmæssige effekter på lang sigt. Der har bl.a. været bekymring for hjertekar-risici, og det er derfor fortsat nødvendigt at undersøge langtidsvirkningerne af medicinen.