Anmeldelse
Psykologisk førstehjælp
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
At kunne yde førstehjælp er i nogle situationer vældig nyttigt. I denne bog er emnet den psykologiske førstehjælp, som er lige så væsentlig som den fysiologiske.
Mennesker, der har været ude for traumatiske oplevelser, mister fodfæstet og tilliden til verdens basale tryghed. Når ulykken én gang har ramt, kan det være svært at tro, at det ikke vil ske igen.
At være traumatisk ramt er en meget stressende og pinefuld tilstand, som ofte er resultatet af oplevelsen af afmægtighed og handlingslammelse.
Bogen beskriver en metode, der kan hjælpe med at overvinde traumet. Fortællemetoden, som kan anvendes med voksne og i en bearbejdet form med børn, eventyrmetoden.
Metoden hjælper med at sætte ord på oplevelsen ved at fortælle om episoden.
Derefter skal den ramte forestille sig fremtidsmuligheder og endelig træffe valg i forhold til tilværelsens fortsættelse.
Formålet er, at den traumatisk ramte får vendt afmægtighedsfølelsen til en indsigt i, at vedkommende faktisk har handlet aktivt under den traumatiske episode.
Bogen beskriver teorien og metoden grundigt og giver endvidere eksempler på førstehjælpssamtaler.
Særlig interessant er afsnittet om eventyrmetoden anvendt med børn, hvor indfaldsvinklen er barnets egen historie fortalt som eventyr med prinser og prinsesser, gode feer og onde trolde.
Barnet skal så identificere sig med fortællingen og parallelisere med egen oplevelse.
Metoden og bogen er relevant for seminariernes psykologiundervisning og for andre, der beskæftiger sig med mennesker i krise.