Anmeldelse
Pædagogisk-psykologisk opslagsbog
Pædagogisk-psykologisk opslagsbog
Selvom opslagsbogen nu også foreligger i et onlineabonnement, mangler der faglige opdateringer inden for det psykiatriske, specialpædagogiske, psykologiske i klasserumstrivsel, skole-hjem-samarbejde og seksualundervisning.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Vi har alle brug for opdateringer, når ny viden og ny debat skal skabes, derfor skal vore terminologiske ordbøger også fornys en gang imellem. Nu er tredje udgave af "Pædagogisk-psykologisk opslagsbog" udkommet. Anden udgave udkom i 2006 og første udgave i 2001, hvilket er et meget passende interval, når der hele tiden kommer nye ord til, og der kommer nye markante personligheder, der skriver bøger om de emner, der kan interessere de studerende ved de mellemlange videregående uddannelser.
Fakta:
Titel: Pædagogisk-psykologisk opslagsbog
Forfatter: Espen Jerlang, Jesper Jerlang
ISBN: 9788741254692
Pris: 225 kroner
Sider: 288 sider
Type: Bog
Forlag: Hans Reitzels Forlag
Jeg har tidligere skrevet, at opslagsbogen er en rigtig dejlig bog, som jeg har været glad for at have stående i min bogreol, og derfor regnede jeg også med, at jeg med tredje udgave kunne blive opdateret på de områder, som jeg har brugt de mellemliggende år på at studere. Men selvom opslagsbøgerne er vokset til 288 sider, så mangler jeg altså moderniseringer på en lang række områder.
Lad mig begynde med det stadig stigende antal børn med psykiatriske diagnoser, som vi lærere og pædagoger får besked på at spotte så tidligt som muligt. Der er ganske vist kommet nyt til i bogen i form af opslaget "AKT-lærer", der ikke var med i anden udgave. Jeg kan også godt se, at den tredje udgave er blevet udvidet med begreber hentet fra hjerneforskningen og de nyeste teorier inden for tilknytning. Jeg mangler dog en grundigere og mere nuanceret udredning af autismespektrumforstyrrelserne. Der er stor forskel på at have Aspergers syndrom og at være infantil autist. Desuden savner jeg nogle nye definitioner af, hvad en personlighedsforstyrrelse er, og en opdatering i, hvad det vil sige at være emotionelt ustabil. Der henvises til Erik H. Erikson, der ikke just kan siges at være moderne og nutidig.
Ydermere mangler jeg opslagsord som heteronormalitet, homofobi, skole-hjem-samarbejde og kønssocialisering. Jeg er heller ikke glad for, at opslagsordet "Flerkulturel" fylder 2½ linje, og at seksualundervisning beskrives (side 230) således: "Seksualundervisning er en oplysning, der gives eleverne i skolen, så de bliver orienteret om seksualitet og herunder får viden om kønsorganerne, kønssygdomme og svangerskabsforebyggende midler". Skal det være seksualundervisning anno 2011? Der mangler alt om følelser, lyst, kærlighed, samliv og kønsidentitet. Hvorfor skal faget beskrives som et klinisk og faktuelt fag i negativ synsvinkel, når det handler om liv og lyst.
Endelig halter opslagsbogen bagud med de nyere teorier om mobning. I opslaget på side 171 beskrives mobning som noget, et flertal gør mod et mindretal. I de nyere teorier taler man om, at det er en gruppe, der har nogle samspilsmæssige problemer, og at det handler om, hvordan en gruppe som helhed mistrives.
Alt i alt ligner tredje udgave sin forgænger, og det er stadig en dejlig bog, som nu har fået tilknyttet en onlinesøgebasis, der følger gratis med i et år. Men er det nok til at skifte sin gamle bog ud? I alt fald vil jeg håbe, at forfatterne og redaktionen lytter til mine efterlysninger og får det opdateret i deres netudgave.