Anmeldelse

Læsning for ordblinde om ordblinde af en ordblind

Ordblinde Jesper Sehested har skrevet en fin samling små historier om at være et barn i læsevanskeligheder. Der er masser af identifikation for de læsesvage, men det måtte gerne være tydeligere hvordan man skal bruge bogen i praksis.

Publiceret Senest opdateret

Fakta:

Sæt ord på ordblindheden - Snak om tanker, følelser og læsning

Forfatter: Jesper Sehested

250 kroner

110 sider

Forlag:  Etlivsomordblind.dk

”Sæt ord på ordblindheden” er en håndsrækning til børn, der har svært ved at læse. Jesper Sehested er selv ordblind og skriver ud fra sine erfaringer med de negative tanker og følelser, der forfulgte ham i skolen og i fritiden.

I Indledningen fortæller forfatteren, hvor vanskeligt livet er, når man vokser op med ordblindheden. Derudover rummer bogen seks små fortællinger i form af hverdagsepisoder, hvor hovedpersonerne bliver udfordret på deres følelser og tanker om sig selv. Det går igen, at Jesper Sehested har lært, at ordblindhed bedst håndteres ved at sætte ord på sine følelser og tale med andre om dem.

I begyndelsen er det angsten for, at ordblindheden bliver opdaget. Det fylder meget, at man ikke læser som de andre børn. Man får en følelse af at være mindre værd. Det sætter sig i hele kroppen og bremser tankerne om at komme videre, men det skal opfølgende spørgsmål til historierne råde bod på.

Et par af historier er små glimt fra skolen, for eksempel den første, hvor eleverne skal læse læse et afsnit højt for klassen på skift. Carl ved, at han ikke er god til at læse højt og prøver at læse lidt forud. Han tæller ned til det sted, hvor det nok bliver hans tur. Det går galt for ham, for han får ikke det tekststykke, han havde regnet sig frem til.

'Julie læser langsomt' hedder en anden historie fra skolens dagligdag, hvor problemet er det samme som i den første. Julie er flov over at hun bruger hjælpemidler og undgår bevidst at tage dem frem. Klassen har fået til opgave at læse en tekst indenad. Julie frygter, at de andre bliver hurtige færdige med at læse teksten. Hun har efterfølgende svært at deltage i samtalen, fordi hun ikke fik læst teksten ordentligt.

Bogen slutter med en hilsen fra forfatteren. Han vil gerne synliggøre de ordblindes problemer. Det er Jesper Sehesteds håb, at han kan hjælpe ordblinde ved at bruge sine erfaringer og historier.

Hvis man er ordblind, skal man imødegå frygten for de negative tanker, som bogstaverne ofte skaber. Det hjælper at tale højt om ordblindheden, fordi kammeraterne og de voksne gerne vil hjælpe og forstå den ordblinde.

Bogen er skrevet med store typer og dobbelt linjeafstand. Sidst i bogen findes en QR-kode der fører til en hjemmeside, der giver mere viden om ordblindhed.

"Sæt ord på ordblindheden" er en fin lille bog om ordblindhed. Målgruppen er børn i indskolingen. Hvordan den skal bringes i spil er imidlertid uklart. Er det et barn som læser bogen højt for en lærer eller forældre og som barnet snakker om spørgsmålene med? Det måtte gerne have været tydeligere.