I orden at lade elever servere for pensionister mod betaling

Brancheforeningen Danmarks Restauranter & Caféer kaldte det ulig konkurrence, da elever med indlæringsvanskeligheder skulle servere til møder i pensionistforening. Men deres skole fulgte intentionen i folkeskoleloven, fastslår Statsforvaltningen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Danmarks Restauranter & Caféer klagede sin nød til Nordfyns Kommune over, at elever fra Søndersøskolen mod betaling skulle stå for serveringen til otte møder i den lokale pensionistforening i 2008. Ordningen var kommet i stand, fordi Søndersø ikke længere havde en kro.

Søndersøskolen havde tilbudt sig, fordi mange af mødedeltagerne var dårligt gående, og at pensionistforeningen derfor havde behov for at holde sine arrangementer i byen. Samtidig havde skolen en gruppe specialklasseelever med generelle indlæringsvanskeligheder, som kunne lære meget af at lave håndgribelige og praktiske opgaver.

"Selvfølgelig har vi også overvejet 'konkurrencen' i forhold til de øvrige kroer i området, men ingen kan overtage disse arrangementer i gåafstand fra Søndersø. Vi har netop sagt ja til pensionisterne og ikke til andre, som kan være selvkørende og derfor kan benytte andre restauranter i området", fastslog skolen på en forespørgsel fra kommunen.

Tilladt at opkræve betaling

Henvendelsen fra Danmarks Restauranter & Cafeer fik Nordfyns Kommune til at bede Statsforvaltningen om at vurdere sagen. Svaret foreligger nu og viser, at Statsforvaltningen har været en tur omkring Undervisningsministeriet.

Ministeriet henviser til folkeskoleloven, som fortæller, at skoler kan forestå og koordinere kulturcenteraktiviteter i samarbejde med lokalsamfundets foreningsliv. Det er også tilladt for skolerne at opkræve betaling, såfremt kommunalbestyrelsen siger god for det. Skolerne må dog ikke tilbyde aktiviteterne i "ubillig konkurrence med de private foreninger og andre kredse i kommunen".

Undervisningsministeriet vurderer, at elevernes servering til pensionistforeningens møder var en kulturcenteraktivitet og derfor kunne rummes inden for folkeskoleloven. Den vurdering tilslutter Statsforvaltningen sig. Men hverken ministeriet eller forvaltningen tager stilling til, hvorvidt der var tale om ubillig konkurrence. Her henviser Statsforvaltningen til Konkurrencestyrelsen.

Læs mere

Statsforvaltningens udtalelse