Anmeldelse
Sjove forsøg med elektricitet
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Programmet er beregnet til seks- til syvårige og bortset fra lidt tekst, som de endnu ikke kan læse, passer det meget godt. Til trods herfor er det nok minimalt, hvad eleverne kan lære om elektricitet. Der er mindre besvær ved at sætte en cd i drevet end at finde ledninger, pærer og alt det andet frem. Det er det bedste argument for at bruge det.
Men lad os gå ind i menuen og klikke med musen på Forsøg og derefter blandt tretten muligheder på Robot med lys. På skærmen en tegning af en robot forbundet med ledninger til en kontakt og et batteri.
En tekst fortæller, at øjnene er pærer. Ved et klik læser et barn teksten op. Opgaven går nu ud på at klikke et sted på tegningen for at få robotøjnene til at lyse. Jeg prøver kontakten, og efter et par forsøg opdager jeg, at øjnenes farve skifter fra gul til hvid. Rigtigt, siger stemmen.
Der er meget med pærer i programmet, men ofte kan man dårligt afgøre, om der er lys i dem eller ej.
Ud over Forsøg indeholder menuen Elektricitet med blandt andet et tog, som man kan få til at køre hurtigt og langsomt med en regulator, samt Opgaver, hvor der er mulighed for at få en sirene til at tude ved at klikke på en kontakt i et hus.
Idehæftet giver forslag til yderligere forsøg, og det er godt nok, men elektroner, skydemodstande, negativ ladning og andre faglige termer hører ikke hjemme her. Det ser ikke ud til, at forlaget har gjort sig den ulejlighed at lade en lærer, der underviser i første klasse, læse hæftet kritisk igennem.