Anmeldelse

Reform 2000

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Erhvervsuddannelsesreformen er gennemført per 1. januar 2001, og over hele landet skal de ældste elever og deres forældre forholde sig til ikke bare nye betegnelser, men også egentlige indholdsmæssige ændringer på alle erhvervsuddannelserne. Ansvar for egen læring, kontaktlærerordning, logbog, personlig uddannelsesbog, uddannelsesplan og individuelle forløb på grundmodulet er nye tiltag, som eleverne møder på teknisk skole og på handelsskolen. For at tydeliggøre disse ændringer, så de er kendt af eleverne og deres forældre, lærerne og skolevejlederne forud for selve valgsituationen, har Danmarks Radio med støtte fra Undervisningsministeriet og Industriens Uddannelsesfond produceret denne video om de seks indgange til de tekniske uddannelser og om de merkantile uddannelser. Videoen består af en introduktionssekvens, der i et kvikt tempo lader unge mennesker på uddannelsesstederne fortælle om de mange muligheder. Dernæst fortælles der om hvert enkelt hovedområde og de erhvervsfamilier, der hører til der. I introduktionen omtales en række temaer, såsom kontaktlærerordning og meritmuligheder.

Temaerne tages så efterfølgende op i hoveddelene. Alt sammen personliggøres ved at lade navngivne unge fortælle om deres valg af uddannelse og deres overvejelser forud for valget. Herved bliver der fortalt mange væsentlige pointer om vejen frem mod et valg af uddannelse. Her er der meget stof til samtaler i klasserne og med elever og forældre. Fortælleformen er ung og ligeud.

Der filmes i bedste reklamefilmstil med hurtige klip, skæve og frække kameravinkler og med humor som indfaldsvinkel, men det kipper ikke over og bliver trættende. Det er faktisk både underholdende og seriøst, og stilen passer til målgruppen. Ud over det factsbetonede kerneindhold lægges der vægt på at få mange oplysninger med, som de unge måske ikke umiddelbart har tænkt over. For eksempel oplysninger om skolehjemsplads ved ophold i andre byer, om praktik i udlandet, hvor man i videoen følger en ansættelsessamtale i London, og om meritmuligheder undervejs. Det er ikke det forkromede overblik med grafik og plancher, der tilbydes, men det kan man få andre steder. Det er otte gode udsendelser, der er til rådighed her. De varer cirka en halv time hver, så der er stof til en grundig gennemgang med fokus på de enkelte områder. Videoen kan bruges i klasserne, på forældremøder og lignende, når skolevejlederen og klasselæreren og andre er tæt på de unges valgsituation.