Anmeldelse
Natek 5
Natur/teknik til 5. klasse
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
En lørdagskylling ligger i en foliebakke så stor som to A4-ark. En burhøne må i levende live nøjes med det halve areal. Skønt forfatterne bedyrer at have undgået enhver form for frelsthed, er der således i det mindste ikke tvivl om deres holdning. I kapitlet Er vi dus med dyrene? lægges der op til diskussion om flere kontroversielle emner inden for husdyrbruget.
I et andet kapitel, som er lidt ud over det sædvanlige, hjælpes eleverne i gang med små selvvalgte projekter. Det kunne være at finde ud af, hvordan man laver store, holdbare sæbebobler.
De øvrige afsnit er mere traditionelle og henter især deres indhold inden for CKF-områderne (Centrale Kundskaber og Færdigheder) den nære og den fjerne omverden. De er saglige, og man kan glæde sig over en høj faglig standard, men teksten er af og til så kortfattet, at sproget virker staccatoagtigt.
Der er mange skriftlige og manuelle opgaver, som introduceres i elevbogen og fortsættes og udbygges i arbejdshæftet. Sværhedsgraden er varierende, så der er noget at tage fat på for alle elever. Emnemæssigt spænder opgaverne vidt fra diagrammer over månedstemperaturerne i Moskva og Thorshavn til fremstilling af et alarmapparat, hvor man ikke er gået af vejen for at lade et transistorkredsløb indgå. Det kan måske forbavse en smule, at der er lånt så meget til astronomiafsnittet fra samme forlags bog for ottende klasse.
Kopimappen leverer supplerende materiale, som i stor udstrækning består af småforsøg og undersøgelser, som eleverne kan arbejde selvstændigt med.
Lærerens bog indeholder en materialeliste, som blandt meget andet omfatter en nyslagtet høne, en knoglesaks og dissektionssakse. Den grundigt udarbejdede liste viser, hvor utroligt mange ting og sager en almindelig samling til natur/teknik bør indeholde.
Grundigheden præger også resten af hæftet, hvor læreren kapitel for kapitel får et solidt rygstød både på det indholdsmæssige, det pædagogiske og det praktiske område.