Næstved lukker skoler på landet

Et flertal i Næstved byråd nedlægger tre afdelinger og to skoler i mindre bysamfund, mens to andre skoler uden for byen lægges sammen. I Næstved laves en skole om til kun at rumme overbygningen. Det sker, uden at forslaget har været i høring.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den nye skolestruktur blev vedtaget i aftes af Socialdemokraterne, SF, Radikale Venstre, Venstre og Konservative.

"Ændringerne er meget omfattende, og der venter os et stort arbejde i resten af skoleåret med at få lærere og elever flyttet rundt", siger Benedicte Hesselager, formand for Næstved Lærerkreds.

Hun ærgrer sig over, at forslaget om at omdanne Lindebjergskolen fra en fuld folkeskole til en overbygningsskole ikke har været i høring.

"Det er beklageligt, at vi ikke har haft mulighed for at udtale os om de pædagogiske vinkler. Vi bør have et samlet skoleforløb, så en faglige progression og elevernes skolegang hænger sammen. Nu får vi en lang række fødeskoler med elever fra 0. til 6. klasse", siger Benedicte Hesselager.

Skoler på landet må lade livet

Margretheskolen i Fodby og Rønnebæk Skole i landsbyen af samme navn nedlægges helt, og det samme gælder afdelingerne Tybjerg, Skelby og Hammer, mens Grønbroskolen og Fuglebjerg Skole i den vestlige ende af kommunen lægges sammen.

"Det har vist sig, at det ikke fungerer med fælles ledelse, og at det er svært at få en fælles lærergruppe ud af det, når en skole ligger på flere matrikler. Det er baggrunden for, at man nedlægger de tre afdelinger. Derfor undrer det mig, at man lægger de to skoler i vest sammen, men det skyldes formentlig, at skolebestyrelsen på Grønbroskolen selv har peget på den mulighed i frygt for at blive nedlagt helt", vurderer Benedicte Hesselager.

I forligsteksten henviser politikerne netop til skolebestyrelsens forslag, så der bevares et undervisningssted i lokalområdet.

Ingen udsigt til lærerfyringer

Når ændringerne er fuldt implementeret, vil kommunen spare 26,8 millioner kroner om året i drift. De 12,2 millioner kroner bliver ført tilbage til skolerne og skal blandt andet bruges til øget holddeling, undervisningsmaterialer, it og efteruddannelse.

"Kommunen har sagt, at den ikke forventer, at der skal afskediges lærere, og vi håber naturligvis, at det holder. Men den vil opsige vores arbejdstidsaftale og spare syv millioner kroner ved at få lærerne til at gå fra 23 til 24 undervisningslektioner. Forhandlingerne skal foregå samtidig med, at mange lærere og elever skal flytte skoler. Det hele forudsætter, at vi får lavet ordentlige aftaler om, hvordan det skal foregå", siger Benedicte Hesselager.

Læs mere

Forliget om skolestrukturen i Næstved