Norge: Antallet af strejkende lærere fordobles

Utdanningsforbundet optrapper den igangværende lærerstrejke, men undgår fortsat at ramme de yngste børn

Publiceret Senest opdateret

Godt 1400 medlemmer af den største norske lærerforening, Utdanningsforbundet, er lige nu i strejke. Fra på mandag optrapper forbundet strejken og udtager yderligere 1400 lærere.

Sammen med de to øvrige norske lærerforbund er Utdanningsforbundet i konflikt med de norske kommunale arbejdsgivere i alle kommuner bortset fra Oslo. Ifølge forbundene har lærerne i seks år i træk sakket bagud lønmæssigt i forhold til andre grupper. Strejken begyndte meget forsigtigt i juni, blev trappet op lige efter skolestart, og nu fordobler Utdanningsforbundet altså antallet af lærere, der strejker. I Norge bruges ordet 'lærer' bredere end på dansk, og konflikten omfatter pædagogisk personale i dagtilbudene over grundskolelærere til undervisere på ungdomsuddannelser og videregående uddannelse. Men også i dette udtag holder forbundet daginstitutionsområdet fri, ligesom heller ikke de yngste skolebørn bliver ramt af strejken.

"'Hvis nogle skal have mere, må andre få mindre', siger KS. Men hvorfor er det altid lærerne, som skal have mindre?", lyder det fra forbundsformand Steffen Handal i en pressemeddelelse.

"Vi ønsker ikke denne strejke, men nu var den blevet tvingende nødvendig. KS ser ud til at glemme, at lønpolitik er uddannelsespolitik. Skal man rekruttere – og ikke mindst beholde – dygtige lærere med lang uddannelse og erfaring i skolen, må de have en konkurrencedygtig løn. Man skaber ikke morgendagens skole med gårsdagens lærerlønninger".

Powered by Labrador CMS