Theis og Rasmus fra Allerslev Skole præsenterer deres spil om Matematikastjernen. Klik på billedet for at se video

Syv klasser til matematikkonkurrence

Matematik i spil var emnet for årets matematikkonkurrence for 8. klasser, der fandt sted fredag i Virumhallen. Danmarks Matematikforening står for den danske konkurrence og holdet fra Katrinebjergskolen vandt. De skal til nordisk konkurrence i Island

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Farvestrålende udstillingsplancher, computere og spændte elever fyldte det halvmørke lokale i Virumhallen, da de syv klasser dystede om førstepladsen. Fire elever fra hver af de deltagende klasser fremlagde projekterne. Der var hexagrammer, skuespil, tennis og musik i fremlæggelserne. Matematikkonkurrencen har fundet sted siden 2004 og nogle af lærerne havde deltaget flere gange.

Eleverne fra Katrinebjergskolen i Århus vandt. De spillede teater om det binære talsystem. Her var en brillemand og en synsk indre stemme, der talte med kraftigt stemte s'er. Eleverne gav prisen på et par briller i nuller og ettaller og regnede den om til 75 kroner. Efter fremlæggelserne var der finale med opgaver på tid for de tre finalehold. Foruden Katrinebjergskolen var det Boesagerskolen fra Smørum og Allerslev Skole fra Lejre, der kom i finalen. Dommerne var fire fra Danmarks Matematiklærerforening.

Nummer to blev Allerslev Skole og Boesagerskolens elever blev nummer tre.

Hele klassen deltager i projektet

"Vi har lavet et brætspil og et computerspil, hvor det gælder om at finde matematikastjernen. Vi har arbejdet med matematik i musik, i kasino, i naturen, i astronomi, i arkitektur og med matematikkens tænkere", fortalte Rasmus, Mettemarie, Theis og Emilie fra Allerslev Skole i Lejre. Resten af klassen sad på tilskuerrækkerne.

Konkurrencen kræver at hele klassen har deltaget, men at fire elever fremlægger projektet. De bliver bedømt på deres fremlæggelse, udstilling, rapport og på en række opgaver, som deltagerne løste torsdag. To hele dage er sat af til konkurrencen. Torsdag aften var deltagerne i Tivoli.

Historien om Simon og Sara

Boesagerskolens deltagere fortalte om Simon og Sara. Historien om et ungt par. Eleverne havde bygget en historie op om arbejde, betaling af skat, køb på afbetaling og sandsynligheden for at vinde i Lotto eller tips. Sara og Simon skulle rejse, veksle penge og betale gebyr. De undersøgte priser på mobilabonnementer på nettet og vi fik at vide, hvormange mulige kombinationer Sara kunne stille sine sko i og hendes tøjkombinationer. Transport og vandforbrug var også udregnet og eleverne fra Smørum fortalte, at det var klogt at have et budget.

Foruden de tre hold deltog 8. klasser fra Himmelev Skole, Lundtofte Skole, Marie Kruse Skole og Karensmindeskolen.

Giver meget fagligt og socialt

"Jeg har lært meget af elevernes fremlæggelser, som jeg kan bruge i min undervisning fremover", sagde en lærer i frokostpausen.

Eleverne fra Allerslev Skole fortalte, at de har brugt 6-7 uger på projektet og har stemt om, hvem der skulle fremlægge til konkurrencen. De har blandt andet konstrueret et Bertagram - opkaldt efter en af eleverne - hvor musikken til "Love Me Tender" er sat ind. Akkorderne er placeret ud fra grundtonen, og man kan spille efter Bertagrammet.

"For to år siden deltog jeg med en klasse, der blev nummer to i konkurrencen", fortæller lærer Lars Dam Behrens fra Allerslev Skole. Ligesom denne gang.

"Vi har brugt meget tid på projektet, men eleverne får meget fagligt ud af det. En af dem fortalte, at hun havde lært meget af arbejdsmetoden, hvor man er nødt til at være enige og nå nogle kompromisser. Socialt giver det også meget. Den sidste uge kunne jeg godt mærke, at det mest var de fire elever, der skulle fremlægge, der ikke var trætte. Men det har været rigtig spændende", fortæller Lars Dam Behrens.

Formand for Danmarks Matematiklærerforening Lene Christensen delte 1000 kroner ud til de fire klasser, der ikke kom i finalen. Førstepræmien er på 7.500 kroner, andenpræmien på 6.000 kroner og tredjepræmien på 4.500 kroner. Det er Undervisningsministeriet, der via tipsmidlerne er med til at finansiere konkurrencen.

Læs mere

Læs om konkurrencen