Landsbyskoler danner netværk
Små skoler giver et trygt læringsmiljø - store skoler har mangfoldighed, valgmuligheder og et stærkt fagligt miljø. Fem landsbyskoler ved Herning går sammen i netværk og danner et fælles miljø for elever, lærere, ledelse og forældre.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Arnborg Skole, Fasterholt Skole, Ilskov Skole, Sinding Skole og Tjørring Skole var de fem landsbyskoler, der blev tilbage, da Herning lukkede skoler for nogle år siden. Dengang søgte skolebestyrelserne sammen i deres kamp for overlevelse, men lige nu er skolerne "fredet":
"Så i stedet for at gå i defensiven, kan vi ved hjælp af skoleudvikling ruste os til fremtiden", siger Kurt Johannesen, der leder netværkets største skole, Tjørring Skole med 180 elever.
Selvom alle fem skoler ligger i Herning Kommune, ligger nogle af dem over 30 km fra hinanden. Alligevel kommer elever og lærere til at arbejde tæt sammen, når de efter sommerferien går i gang med fælles undervisningsforløb med udgangspunkt i Avisen i Undervisningen. Alle tre skoler har elever fra 0.-6. klasse og er opdelt i tre team. Indskolingseleverne skal udarbejde en folder om sig selv, 3.-4. klasdserne skal skrive en avis og 5.-6. klasse en webavis. Både elever og lærere skal arbejde sammen via en fælles it-platform. Undervejs skal lærerne også mødes til workshops og midtvejsevaluering, og det hele skal hen ad vejen også blive til en ny fælles medieundervisningsplan for skolerne.
Skoleledelserne skal erfaringsudveksle om emner som bygninger, pædsagogik, lønsumsstyring og etik, og og også skolebestyrelserne danner netværk.
Ideen er opstået hos it-superbruger og medievejleder på Ilskov Skole Jens Ole Mogensen, som er projektkoordinator. Udviklingsprojektet Landsbyskoler i net er støttet af Undervisningsministeriets med én million kroner.