Studerende var mødt talstærkt op for at kæmpe for at bevare det sjette SU-år.

Demo: Derfor kæmper lærerstuderende for det sjette SU-år

Mere end hver tredje lærerstuderende har gået på et andet studie, før de begyndte på læreruddannelsen. Det viser tal fra optaget i 2021. Mange af dem vil derfor ikke have SU nok til hele læreruddannelsen, hvis regeringen vedtager forslaget om at afskaffe det sjette SU-år.

Publiceret

”Nutid. Datid. SU for altid”.

Næstforperson i Lærerstuderendes Landskreds Nikoline Rindung råber sloganet taktfast ind i mikrofonen. Hun står på en ladvogn foran Thorvaldsens Museum i København og har påtaget sig rollen som vært for demonstrationen Bevar SU.

På hendes venstre side er Christiansborg, og målet er at råbe regeringen op, så den sletter forslaget om at sløjfe det sjette SU-år på det lovprogram, som skal behandles i foråret.

Forsamlingen af unge mennesker råber taktfast med og hopper i kulden.

Hver tredje lærerstuderende er studieskiftere

De lærerstuderende er ikke de eneste, der har opdaget, at regeringens ønske om at fjerne af det sjette SU-år kan få store konsekvenser. Mange faglige organisationer og uddannelser er repræsenteret ved demonstrationen.

Dansk Magisterforening er en af dem, som kæmper for at få regeringen til at omgøre ønsket om at skære i SU’en. Formand Camilla Gregersen har på sin X-profil delt en opgørelse, der viser, at 34 procent af de studerende, der begyndte på en læreruddannelse i 2021, har været forbi en anden uddannelse inden.

”Regeringens SU-forringelser kan spænde ben for bl.a. flere uddannede pædagoger og lærere. Hele 34 % af lærerstuderende er studieskiftere. Fjernes det fleksible SU-år, risikerer de at løbe tør for SU”, lyder hendes opråb i opslaget.

Forperson for Lærerstuderendes Landskreds Anneline Larsen er enig. Afskaffelsen af et sjette SU-år vil gøre rekrutteringen til lærerfaget sværere. Fra ladvognen opfordrede hun politikerne til at fjerne forslaget fra lovkataloget.

”VI har hørt jer tale om fleksible uddannelsesveje, siden I blev valgt. Men det her forslag skaber ikke fleksiblitet. Det låser os unge fast. Og det er et kæmpeproblem”, sagde hun. Hun pegede på to ting, når det kommer til SU.

”For det første skal det selvfølgelig være muligt at vælge en professionsuddannelse i andet forsøg. Der er mange, der først får øjnene op for vores fag efter, de har udforsket noget andet”.

”For det andet skal vi have lige så gode muligheder for at videreuddanne os som andre. Det er ikke fair, at vi ikke har SU nok til at videreuddanne os”.

Oppositionen støtter de studerende

Politisk ordfører Pelle Dragsted gik også på talerstolen.

”Vi ved godt, hvorfor vi er her. Det er fordi regeringen vil stjæle et år af jeres SU. 80.000 op af lommen på jer studerende”, sagde Pelle Dragsted. Han påpegede, at SU har været en vigtig og god del af uddannelsessystemet siden 1988, og han kan ikke se nogen grund til at ændre på det.

”Det skaber rigtig mange problemer”, sagde han og pegede på, at det vil ramme dem, som bliver forsinket i deres uddannelse. ”Dem, som bliver ramt af måske sygdom. De risikerer at skulle forgælde sig. Så kan man sige, kan man ikke bare klare sin uddannelse på normeret tid? De vil de fleste mennesker. Men livet er ikke en lige vej. Livet er krøllet. Det er derfor, vi har et fleksibelt studieår. Vi er ikke maskine. Vi er mennesker”, sagde han og pegede ligesom Anneline Larsen på, at bliver forslaget vedtaget, så skal de unge tage det rigtige valg første gang.

”Det gør vi overfor en generation, hvor vi ved, at der er en voksende mistrivsel blandt andet på grund af præstationspres og voksende forventninger. Hvorfor vil regeringen gøre det værre?”, spurgte han og pegede på at forslaget kommer til at ramme skævt. Dem som har forældre, der kan betale skal nok klare den. ”Men dem som ikke har – det er dem, som bliver ramt. De må enten forgælde sig eller i værste fald opgive deres uddannelse”.

Hans ord understreges af en ny undersøgelse fra Danske Studerendes Fællesråd, der på baggrund af Danmarks Statistik har trukket tal, der viser, at studerende med ufaglærte forældre optager mere SU-gæld, arbejder flere timer om ugen og falder mere fra på deres uddannelse end studerende af faglærte forældre.

Politisk leder for Radikale Venstre Martin Lidegaard greb også mikrofonen foran de studerende. Han sagde, at regeringen vil forringe uddannelsen i Danmark frem for at forbedre det.

”Vi skylder hver enkelt af jer, at I kan udfolde hele jeres potentiale. Også selv om man skifter uddannelse undervejs. Vi skylder, at man kan gå gennem en uddannelse uden hver femte af jer skal få stress eller hver tredje af jer skal ligge så lavt på trivselsbarometeret, som vi ser i øjeblikket”.

”Hvis der er tidspunkt i Danmarkshistorien, hvor det ikke giver mening at presse den unge generation, så er det lige nu”.

Formand for SF Pia Olsen Dyhr talte også til de studerende. Hun fremhævede, at SU muliggør, at man kan læse og uddanne sig, selv om man ikke kan regne med hjælp hjemmefra. Hun pegede på, at fleksibiliteten i SU’en er vigtig. ”Vi bliver jo alle ramt af livet – bare på forskellig vis. Ramt af sygdom. Skifter spor. Derfor skal vi ikke pille ved SU’en”, sagde hun.

Nikoline Rindung tager over og råber, dem som ikke hopper, vil ikke have SU, og taktfast begynder den store gruppe studerende at hoppe foran Christiansborg.