Ny finanslov giver tilskud til læreruddannelser i udkantsområder

En omlægning af tilskud skal hjælpe professionshøjskoler i yderområderne. Fem kommuner bliver fra 2012 fri for statslig regulering. Og de tyske mindretalsskoler sikres ligebehandling med øget tilskud. Det er nogle af punkterne i finanslovsforslaget.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Regeringen, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne vil gerne styrke muligheden for videregående uddannelser i yderområderne. Det vil de gøre ved at omlægge institutionstilskuddet til professionshøjskolerne, så midlerne de uddannelsesinstitutioner, der har de største udfordringer får flere penge. Tilskuddet bliver fremover mindre afhængig uddannelsesaktivitetet og gives i stedet ud fra uddannelsens areal.

Forsøg med frikommuner og styrkelse af udfordringsretten

Regeringen ønsker at undersøge konsekvenserne af statslig styring. Derfor er der i forslaget et forsøg med fem frikommuner, som fra 2012 skal sættes fri fra statslig styring.

"Forsøget skal inspirere kommunerne til nye interne organiserings- og ledelsesformer. Frikommunerne kan fx gøre op med en topstyret organisering med mange ledelseslag, der indskrænker den enkelte leders rum for ledelse. Samtidig kan den enkelte pædagog, sosu-assistent og lærers mulighed for at iværksætte innovative og ef-fektive indsatser i samarbejdet med borgerne styrkes", lyder det i forslaget.

Tyske mindretalsskoler sikres

Der har siden maj været demonstrationer og underskriftsindsamlinger i Sydslesvig, fordi delstatsregeringen meddelte, at de fremover kun ville yde 85 procents tilskud til elever i danske skoler. Regeringen vil nu hæve sit eget tilskud, så der sikres overholdelse af ligebehandlingsprincippet.

Lærerpar kan spare på multimedieskatten

Der bliver indført ægtefællerabat på multimedieskatten. Så lærerpar, hvor begge parter skal betale, får det skattepligtige multimediebeløb reduceret med 25 pct. for begge ægtefæller.

Derudover er der fundet midler fra ATB-fonden til mobile løsninger, der skal give børn med fx ADHD mulighed for at få undervisning i den almindelige folkeskole.

Og endelig nævnes folkeskoleområdet i forbindelse med ghettoplanen. Politikerne ønsker flere pålæg, når forældre 'ikke lever op til deres forældreansvar' - hvis et barn fx ikke passer sin skole.