Anmeldelse
Undervisningsdifferentiering
Undervisningsdifferentiering
Ny antologi præsenterer et bredt udvalg af undervisningsdifferentieringens muligheder, udfordringer og principper - men mangler fremblik.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
I antologien "Undervisningsdifferentiering - Status og fremblik" præsenterer en række fremtrædende forskere og praktikere inden for det pædagogiske felt deres syn og bud på begrebet undervisningsdifferentiering, dets status, muligheder og begrænsninger.
Fakta:
Titel: Undervisningsdifferentiering
ISBN: 9788772815077
Pris: 229 kroner
Sider: 142 sider
Serie: Viden om Skolen
Type: Bog
Forlag: Dafolo
Antologien er centreret om forskellige tematiske tilgange til undervisningsdifferentiering, idet begrebet eksempelvis sættes i relation til læseundervisning, læreruddannelsen og enhedsskolen. Samtidig inddrages også norske og svenske erfaringer med undervisningsdifferentiering samt specialpædagogiske problemstillinger og udfordringer.
Bogens styrke ligger i fremhævelsen af de mange forhold, der har betydning for gennemførelsen af en differentieret undervisning. Her nævnes aspekter som indhold, organisering, metoder, materialevalg, tid og ikke mindst elevforudsætninger, ligesom historiske, formelle og strukturelle forhold som mytedannelser, differentieringsprincippet og PPR-samarbejde bliver fremhævet som betydningsfulde.
Selvom alle disse forhold præsenteres og problematiseres i relation til begrebet om undervisningsdifferentiering - og antologien som sådan formår at give et bredt billede af undervisningsdifferentieringens formål og principper - synes der i høj grad at mangle et væsentligt aspekt, nemlig undervisningsdifferentieringens fremblik.
Antologien tager i udpræget grad fat på erfaringerne med undervisningsdifferentiering, idet der på forskellig vis fremhæves, hvordan man erfaringsmæssigt har arbejdet med undervisningsdifferentiering - herunder også hvilke resultater forskningen på området præsenterer. Denne tilgang til emnet er inspirerende og giver enhver underviser mulighed for at udforske og udfordre egen praksis. Når det imidlertid samtidig fremhæves, at undervisningsdifferentieringen i folkeskolen stadig ikke fungerer (jævnfør Jens Rasmussen), savner man selvsagt nogle fremtidsperspektiver, der kan anskueliggøre alternative måder at tænke og gennemføre undervisningsdifferentiering på. Denne tilgang er kun minimalt til stede.
Et særlig væsentligt element i antologien er fremhævelsen af den aktuelle diskussion om metoder og evidens. Som det fremhæves, stilles ofte spørgsmål af karakteren virker det? Og det spørgsmål knytter i høj grad an til kravet om undervisningsdifferentiering. Det element er - ligesom eksempelvis diskussionen om enhedsskolens nødvendighed og betingelser - interessant, fordi det sætter diskussionen om undervisningsdifferentiering ind i den aktuelle debat.
Antologien henvender sig især til lærerstuderende, der ønsker at få problematiseret de mange aspekter omkring undervisningsdifferentiering. Samtidig er antologien dog også anvendelig for de mange undervisere, der dagligt står med udfordringen omkring differentiering af egen undervisning.