Anmeldelse
Islam/Kristendom/Nye religiøse bevægelser
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Bogserien »Troens verden« er en ny og helt igennem danskproduceret undervisningsserie om religion til brug i folkeskolens ældste klasser, efter- og ungdomsskoler og VUC. Ofte ser man bearbejd-ninger af udenlandsk materiale, eller man ser lærebogsforfattere, som vil beskrive religioner fænomenologisk og udefra, hvor man hører om »eksotiske« fremmede. Hvor er det dejligt at se, at bøger-ne hver især er skrevet af personer, der både er eksperter og trostilhængere af det, som de skriver om. På den måde kommer man meget mere »ind under huden« på de mennesker, der tror og dyrker en bestemt tro.
»Kristendom« er skrevet af Helle Krogh Madsen og tager udgangspunkt i en række af åbne spørgsmål om Gud, tro og verden, som alle mennesker i større eller mindre omfang tumler med: Hvad er Gud? Hvad vil det sige at tro? Er der en mening med livet og i mit liv? Hvem var Adam og Eva? »Kristendom« stiller spørgsmål til både det onde og døden. Temaer som kærligheden, kroppen, Jesus og det åndelige belyser, hvad det vil sige at være kristen i nutidens Danmark.
De knap 1.000 år, hvor kirken og det danske samfund har været i tæt forbindelse med hinanden, har sat sit præg på kultur og samfund i en sådan grad, at det i dag kan være svært at se, hvad der er religion, og hvad der er kultur. En ting, som vi ofte glemmer, når debatten raser om vore danske muslimer. Hvornår er man rigtig dansk? Og kan man både være dansk og muslim? Det er alt sam-men spørgsmål, som Aminah Tønnsen giver sine egne svar på i »Islam«, som også giver en historisk fremstilling af religionens tilblivelse og udvikling frem til i dag. Hun understreger, at de seneste 30 års indvandring i Danmark har skærpet danskernes syn på, hvad der er vigtigt i Danmark. At det nu er vigtigt for mange, at Danmark viser sig som en kristen nation, og at mange bliver vrede over en anderledes måde at klæde sig og leve på. Derfor skriver hun højt og tydeligt, at der ingen modsætning er i at være både muslim og dansk. I bogen gennemgår hun kernebegreberne inden for islam: de fem søjler, de seks trosartikler og troslivet. »Islam« præsenterer også den etik, som udspringer af koranen, og en række af de kulturelle traditioner, der almindeligvis forbindes med islam. Bogen giver bud på sammenhængen mellem religion og politik islam og demokrati, herunder kultur og religionsmøde i Danmark.
At det danske samfund har ændret sig meget igennem de sidste 30 år, viser sig ikke kun i, at vi i Danmark ser mennesker, som bærer tegn på islamisk kultur og religion. Vi har i Danmarks siden 1849 haft religionsfrihed, som betyder, at enhver må tro på, hvad man vil. Men det er også værd at huske på, at alle religioner forandrer sig i takt med de samfundsændringer, der sker i de lande, hvor der lever mennesker med forskellige trosoverbevisninger. Derfor ændrer vore gudsbegreber sig og-så, og der opstår nye religioner eller nye variationer af de gammelkendte religioner. Det er alt- sammen noget, som bogen »Nye religiøse bevægelser«, skrevet af Tobias Høybye, beskæf-tiger sig med, hvor han præsenterer en vifte af de nyere religiøse bevægelser og sekter som for eksempel Sai Baba, ufologi og satanisme. Udvalget er foretaget, så det i videst muligt omfang dækker aktuelle strøm-ninger i Danmark. Bogen behandler også temaer, som går på tværs af de forskellige nye religioner og bevægelser, og principielle spørgsmål som religionsfrihed og religionslighed samt begreberne hjernevask og magt.
Bøgerne kan bruges både til klasseundervisning og til projektarbejde og er oplagte til skolebibli-oteket, dog helst i klassesæt. Bøgerne sætter fokus på de store verdensreligioner og nye religiøse bevægelser og deres svar på eksistentielle tilværelsesspørgsmål.
Alle tre udgivelser er store, flotte bøger med tydelig tekst og gode farvefotografier. Sproget er venligt forklarende, og der er gode faktabokse, hvor ord og begreber forklares. På hjemmesiden www.troensverden.gyldendal.dkkan både lærer og elev hente materiale i form af tekster, billeder, elevopgaver og links, hvilket er en rigtig god nyskabelse, som forlaget Gyldendal introducerede med blandt andet bogserien »Liv og religion«.