Anmeldelse

Buddha og buddhismen / Jesus og kristendommen / Muhammed og islam / Guru Nanak og sikhismen

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Med disse fire bøger er serien »Store religiøse ledere« nu komplet. Det er en flot serie med gennemført redaktion, overskuelig, men saglig tekst og med gode illustrationer, som støtter indlevelsen. Religionerne indeholder netop fortællinger om mennesker og ikke blot gennemtænkte beskrivelser af begreber, principper og mere eller mindre logiske tanker om livet. Fortællingerne om menneskerne, der blev anledning til religionerne, handler i høj grad om, at fortællingen om anfægtelsen og visheden gives videre. Bøgerne har da også den intention at fortælle, hvordan religionerne i dag er levende realiteter for umådelig mange mennesker. Hvor religionens tale om livet, dets mål og kravene til det efterleves både på trods og i kraft af tidens vilkår.

Naturligvis vil bøger, der på 48 sider skal præsentere verdensreligionerne, mangle noget. Således også her. Men generelt er det velvalgt indhold, bøgerne rummer.

I bogen om den meget fremmedartede buddhisme kunne en kort forklaring om begreberne »jeg« og »man« have vist den afgørende forskel til den vesteuropæiske tænkning og samtidig tydeligt vist, at der med buddhismen gives mulighed for en tilværelsesforståelse, som i den grad problematiserer et samfund, hvor dette at kræve er en dyd.

Serien udmærker sig også ved at have en bog om kristendommen og dens leder. Kristendommen er en af verdens store religioner, hvilket i andre serier ikke er taget alvorligt. Præsentationen af kristendommens oprindelse er fin, men i udblikket over begivenheder i religionens historie burde protestantismen også have været præsenteret, den spiller dog en vis rolle i både Danmark og det øvrige Nordeuropa.

Bogen om islam understreger blandt andet værdier som ligestilling, barmhjertighed og fremhæver familien som grundpille i religionen. Det er sympatisk og godt og kan være et fint korrektiv til det billede af islam, som er skabt af medier, der almindeligvis fremstiller ligestilling ud fra andre normer og et andet menneskesyn.

Sikhismen er den yngste af seriens religioner. Fremstod i 1500-tallet, hvor Guru Nanak modtog de åbenbaringer, der førte til dannelsen af denne forenende religion, hvor ligeværdighed og omsorg ikke blot er begreber, men konkret praksis.

Bøgerne vil kunne læses fra slutningen af mellemtrinnet, der er mange informationer, også ordforklaringer, litteraturhenvisninger, websteder og adresser til de enkelte religioner. Det, der vil gøre serien absolut komplet, vil være en lærervejledning med ideer til, hvordan bøgerne kan bruges i en undervisning. Indtil den kommer, bør bøgerne være tilgængelige på biblioteket.