Lærernes formand:
Hvad er gevinsten ved at afskaffe en helligdag?

Vi skal have løn for at arbejde på en helligdag, lovede regeringen før jul. Men hvor er så gevinsten for samfundsøkonomien? spørger Gordon Ørskov Madsen, der kalder forslaget tåget og uigennemtænkt.

Publiceret Senest opdateret

Hvor er samfundsgevinsten?

Sådan spørger formanden for Danmark Lærerforening, Gordon Ørskov Madsen, efter at regeringstoppen i et interview på DR slog fast, at de holder fast i planerne om at afskaffe en helligdag, og at de ansatte skal have løn for at arbejde en dag mere.

Lærerforeningens formand havde ellers dagen forinden spået, at lærerne ville komme til at få mere arbejde til den samme løn. Men selvom man nu lover, at der følger lønkroner med arbejdet, mener han stadig at det er ”en dårlig idé at droppe en helligdag”.

”Det ville da være mere urimeligt, hvis man bare skulle arbejde en ekstra dag gratis. Det er klart. Men hvis det offentlige så skal udbetale mere i løn, så jeg ved ikke lige, hvor gevinsten er henne”, siger Gordon Ørskov Madsen og tilføjer.

”Det virker noget tåget, hvad der skal komme ud af det her forslag”.

”Det virker ikke særlig gennemtænkt”

Gordon Ørskov Madsen tør ikke spå om, hvilke konsekvenser en afskaffet helligdag vil få for lærerne, men han forventer, at en helligdag mindre al andet lige vil betyde mere arbejde, og dét er i sig selv hverken i lærernes eller samfundets interesse, mener han.

”De fleste lærere arbejder ud fra en årsnorm, så hvis man fjerner en helligdag, vil det jo umiddelbart betyde, at lærerne skal arbejde mere. Jeg synes jo, at lærerne arbejder nok i forvejen. Der er ikke nogen god begrundelse for, at man skal skrue arbejdsmængden op for vores medlemmer. Det kan jo medvirke til et mere presset arbejdsliv, og det kan jeg heller ikke se den store gevinst i”, siger Gordon Ørskov Madsen.

Afskaffelsen af en helligdag skal ifølge den nye regeringstop give flere penge i statskassen. Men alle skal have fuld løn for deres arbejde, så hvor stor er gevinsten så egentlig, spørger Gordon Ørskov Madsen.

Forslaget kommer på et tidspunkt, hvor flere taler for behovet for en nedsættelse af arbejdstiden, og hvor flere arbejdspladser har haft gode effekter ved for eksempel at forkorte arbejdsugen til fire dage, påpeger formanden, der mener, at idéen virker løsrevet fra virkeligheden.

”Det virker ikke særlig gennemtænkt, det virker som om, at det er noget man har fundet på inde i Finansministeriet, som ikke har ret meget kobling til virkeligheden”.

Lige før overenskomstforhandlinger

Forslaget om at afskaffe en helligdag er stadig meget løst beskrevet, og lærernes formand har på nuværende tidspunkt flere spørgsmål end svar.

”Vi har tænkt os at afvente for at finde ud af, hvad regeringen vil. Skal der etableres en trepartsforhandling om det her, og skal man nå at gøre det, inden at de private overenskomstforhandlinger skal i gang (i dag, red.), eller hvad har regeringen tænkt sig? Det synes jeg er noget uklart”, siger Gordon Ørskov Madsen.

Han vurderer desuden, at der er en del udfordringer på vejen, inden helligdagen kan stryges fra kalenderen. Flere andre forbund er kritiske overfor forslaget, noterer formanden, og hvis det bliver vedtaget, sidder man tilbage med opgaven med at skulle blive enige om, hvordan medarbejderne skal kompenseres for den ekstra arbejdsdag.

”Der er ikke rigtig nogle af os i fagbevægelsen, der ved hvad konsekvenserne af det her er. Det er jo nyt, og vi har brug for i fagbevægelse af finde ud af med hinanden, hvordan vi skal gribe det her an”, siger Gordon Ørskov Madsen, der forventer, at forslaget vil blive taget op i de kommunalt ansattes Forhandlingsfællesskabet i de kommende uger.

Bland krigen i Ukraine udenom

Lærernes formand mener desuden, at regeringen bør stoppe med at blande forsvarsbudgettet ind i diskussionen om helligdagens afskaffelse.

”I udgangspunktet synes jeg, at det er en dårlig idé at droppe en helligdag, men at man så også kæder det sammen med, at man skal investere penge i forsvaret, det er dumt. De to ting har ikke noget som helst med hinanden at gøre”, siger Gordon Ørskov Madsen og uddyber,

”Det kommer til at se ud om som, at hvis man ikke vil af med den helligdag, så er det fordi, at man ikke vil hjælpe Ukraine i den situation de står i, og sådan er det jo ikke”.