Blaagaard Seminarium og KDAS lægges sammen

Professionshøjskolen København har lanceret en ny plan, som blandt andet betyder, at læreruddannelserne på Blaagaard og KDAS slåes sammen til én uddannelse fra 2009. Det skal tiltrække flere studerende, give bedre studiemiljø og styrke fagligheden.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De 21 uddannelsessteder, der i dag hører under Professionshøjskolen København, skal fra september 2009 reduceres til ti. På læreruddannelsesområdet betyder det, at N. Zahles Seminarium lægges sammen med Tekstilformidleruddannelsen og Tegnsprogstolkeuddannelsen, dog fortsat med tre adresser. Sammenlægningen af KDAS og Blaagaard betyder en flytning for studerende og administration på KDAS til Blaagaards adresse i Søborg.

"Det her handler dels om en kvalitetsudviklingsstrategi, hvor vi med sammenlægningen kan skærpe vores professionsprofil og få mulighed for at indgå i endnu tættere samarbejde med aftagerne. Dels handler det om, at vi i vores region har for få studerende på for mange kvadratmeter. En uforholdsmæssig stor del af vores budget går til omkostninger til bygninger. De penge kan vi nu i stedet bruge til at styrke uddannelsen", fortæller rektor for Professionshøjskolen København Laust Joen Jakobsen.

Bedre rekruttering

Med sammenlægningen forventer Laust Joen Jakobsen at kunne øge tiltrækningen til læreruddannelsen. Med studerende samlet fra begge uddannelsessteder vil der være basis for et bedre studiemiljø, styrkede faglige miljøer og større udbud af linjefag.

"Vi kan lave Danmarks største læreruddannelsessted med over 2000 studerende. Det giver også et hav af muligheder i forhold til den nye læreruddannelse", siger han. At de har valgt at lægge de to læreruddannelser sammen i stedet for at kombinere med fx en pædagoguddannelse, skyldes delvist den nye læreruddannelseslov, som gør det svært at udbyde alle linjefag.

Uddannelsernes styrker skal bibeholdes

Studerende og undervisere fra KDAS flytter over til Blaagaards adresse. Men Laust Joen Jakobsen understreger, at der ikke er tale om, at det ene sted opsluger det andet. Det skal blive en fælles tredje uddanelsesinstitution med et nyt navn, som endnu ikke er besluttet. Ledelsen holder i øjeblikket møder med medarbejdere og studerende fra de to steder.

"Det er meget vigtigt, at vi ikke smider noget ud med badevandet. KDAS tager aftentilbuddet med over. De har også en attraktivitet over for unge med anden etnisk baggrund, som er fantastisk vigtig, at vi bibeholder. Og på samme måde har Blaagaard en masse kvaliteter, vi skal sikre os".

Uddannelseschef på den nye uddannelse bliver Tove Hvid, som kommer fra en stilling som uddannelseschef i CVU Storkøbenhavn. Den nuværende rektor på Blaagaard Seminarium Mogens Cranil går på pension, mens rektor på KDAS Kaj Petersen skal være uddannelseschef på en ny konstellation af pædagoguddannelser.

Tre campuser fra 2012

I første omgang sker ændringerne fra september 2009. Men professionshøjskolen arbejder med planer om at oprette tre campuser fra 2012.

"Vi går nu i gang med at snakke med studerende og medarbejdere om, hvordan vi kunne tænke os, at campuser i Professionshøjskolen København skal se ud. Alt kan komme på tale, så vi enten flytter endnu mere fysisk sammen, eller opretter dem mere strukturelt".

Laust Joen Jakobsen, som også er formand for professionshøjskolernes rektorforsamling, forventer ikke umiddelbart, at de øvrige uddannelsessteder i landet vil følge Københavns eksempel.

"Vi har en special situation i København, fordi vi har mange udbudssteder inden for et lille område. Det er jo ikke så langt at blive flyttet fra Skovlunde til Gladsaxe, som det vil være, hvis man forsøger det samme andre steder i landet. Vi kan fortsat sikre den regionale forsyning - vi forsøger jo faktisk at øge den regionale forsyning ved at tiltrække flere".

Læs mere

Fakta om sammenlægningen