Danske lærerorganisationers repræsentant i Bruxelles Birgitte Birkvad undrer sig over OECD's konklusion
Foto: dlint.org
OECD vil skabe den effektive skole
Med et nyt initiativ vil OECD gå endnu mere direkte ind med anbefalinger på uddannelsesområdet for at skabe en mere effektiv skole i medlemslandene. Danmark er trukket frem som eksempel på, hvordan OECD har tænkt sig at foretage vurderinger af landes uddannelsessystem.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Ideen med OECD's initiativ OECD Education Policy Outlook er at samle den viden, der blandt andet er fra OECD-undersøgelser som Pisa, Talis og 'Education at a Glance' og på den baggrund analysere tiltag på det uddannelsespolitiske område på tværs af lande.
OECD advarer Danmark mod offentliggørelse af testresultater nu
Samtidig har OECD tænkt sig at udarbejde policy outlooks for hvert enkelt land. I et sådant policy outlook vil OECD lave en vurdering af landets samlede uddannelsessystem og pege på, hvilke tiltag der kan forbedres.
I præsentationen af initiativet er Danmark brugt som et eksempel på, hvordan et policy outlook kan se ud. Her konkluderer OECD blandt andet, at danske skoler har en høj grad af autonomi, hvilket OECD generelt vurderer som kvalitetsfremmende. Men samtidig understreger OECD, at denne høje grad af autonomi er en svaghed ved det danske uddannelsessystem, fordi det kan være en hindring for at gennemføre store, centralt besluttede reformer.
Leder af Danske Lærerorganisationers Internationale kontor i Bruxelles, Birgitte Birkvad, siger: "Man kan godt undre sig over, hvad OECD egentlig mener her, og om de på dette punkt er et hus i splid med sig selv".