Interaktive tavler gavner læseindlæringen

Som led i et projekt under It, Medier og Folkeskolen har tre skoler gennem to år brugt de nye interaktive tavler i undervisningen. Blandt erfaringerne er, at tavlerne fanger børnenes opmærksomhed og styrker læse- og skriveundervisningen.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Før var der seks-otte elever, der sakkede bagud, men nu lærer stort set alle elever i 1. og 2. klasse at læse og skrive. Den fælles gennemgang på whiteboardet er hurtigere og mere effektiv. Det giver mere tid til den enkelte elev - både den dygtige der får ekstra opgaver og den elev, der måske skal have stoffet forklaret én gang mere", siger lærer på Grantofteskolen i Ballerup, Gitte Grabov.

"Whiteboard er rigtig godt, fordi børn, og især de sprogsvage børn, er visuelt orienterede. Hvis jeg skriver det bløde d med lilla i ord som fx 'gade' og alle ord med stumt d som fx i 'ind' med gult, så kan eleverne alene ud fra farven se forskellen. På samme måde arbejder vi med stavelser, ord og sætninger, der kan flyttes rundt og kombineres i det uendelige".

Også på Rugkobbelskolen i Åbenrå er erfaringerne gode. Her peger lærerne bl.a. på, at fordi tavlen lyser op, tiltrækker den sig elevernes opmærksomhed. Og eleverne er mindre nervøse, når de skal fremlægge en opgave, fordi kammeraterne kigger på powerpoint-præsentationen på skærmen i stedet for på den, der fremlægger.

Synne Linde Haagensen, der er lærer på Rugkobbelskolen, synes også, at hendes forberedelse er blevet meget nemmere. Nu kan hun sidde derhjemme og forberede de opgaver, eleverne skal arbejde med næste dag, sende dem til sin email og åbne dem på whiteboardet næste dag - hun behøver ikke kopiere og dele ud.

Rugkobbelskolen har produceret en lille videofilm om erfaringerne med det interaktive whiteboard, som kan ses via linket til højre.

På Uddannelsesforum i Odense i oktober vil pilotskolerne fremlægge deres erfaring i en workshop.