Anmeldelse
Summa Summarum
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Efter mange år med fokus på læsning og skrivning i børnehaveklassen retter opmærksomheden sig nu også imod matematikken. I dette materiale er målgruppen dog ikke kun børnehaveklassen, men hele indskolingen og specialundervisningen.
Materialet rummer mange ideer til nye måder at bruge det gamle og kendte på. Der er værksteder med talforståelse, måling, spejling, butik og spil, men også værksteder med lommeregner og computer.
Hvert værksted indledes med opstilling af delmål og styrkeområder, derefter beskrives de aktiviteter, der knytter sig til de enkelte værksteder. Flere af dem afsluttes med ideer til, hvordan man selv kan arbejde videre. Hvert værksted rummer flere muligheder med forskellige sværhedsgrader, der giver udfordringer til såvel skolebegynderen i børnehaveklassen som den dygtige elev i 3. klasse.
Arbejdsformen og organiseringen omkring værkstederne gør det især brugbart i den projektorienterede værkstedsundervisning, hvor læreren skal fungere som iværksætter og konsulent. Værkstederne kan også bruges enkeltvis i sammenhæng med den øvrige undervisning.
Selv blev jeg vældig inspireret til et permanent værksted med sømbræt i børnehaveklassen.
Materialet er meget overskueligt. Det er et lækkert og gennemtænkt materiale, og derfor ærgrer det mig, at plakaten til det værksted, hvor eleverne skal på jagt efter ting, tal og former, har en så »sjusket« streg, at de små skolebegyndere bliver i tvivl om, hvorvidt vinduerne er firkantede. Det gør plakaten rodet og uinteressant.
»Summa Summarum« er et rigtig godt materiale til indskolingens matematikværksteder.