Lærer til lærer

"Auf die Plätze fertig los" - Inspirerende temadag i Tønder

Fakta om tidlig tysk: Tidlig tysk i Tønder Kommune påbegyndes august 2015. Timerne tages fra den understøttende undervisning. I børnehaveklassen-2. klasse undervises tematisk 30 timer pr. år. I 3.-4. årgang undervises én lektion pr. uge. I 5.-6. årgang tilføres én lektion pr. uge udover det vejledende timetal.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den 21.maj var 35 lærere og pædagoger fra 9 skoler samlet til en temadag i ECCOS MIND FACTORY i Tønder. Formålet var at klæde underviserne på og give dem inspiration til "Tidlig tysk" - og det lykkedes.

Forinden havde en arbejdsgruppe af bl.a. lokale tysklærere udarbejdet en læseplan for ”Tidlig tysk” for årgangene 0.-2., samt årgangene 3.- 4..

Der var lagt op til aktiv deltagelse med krop og sjæl og lige fra icebreakeren "Tanz mit der Lederhose ", over små lege til dagens afslutning, var aktivitetsniveauet højt.

Der var fokus på rim og remser, leg og bevægelse i undervisningen, og det var imponerende, hvordan 35 kreative undervisere med viljen og lysten til tysk gik til opgaven. Alle godt hjulpet på vej af medarbejderne fra Global House, Sønderborg, Susanne M. Riis og Majbritt Andreasen og de ideelle rammer i ECCOS MIND FACTORY, der gjorde, at gode ideer straks kunne udmøntes til konkret undervisningsmateriale.

I løbet af formiddagen var der afsat timer, hvor medarbejderne fra de deltagende skoler i grupper arbejdede med udvalgte overskrifter fra læseplanen ”Tidlig tysk”. Her blev der udviklet inspirerende undervisningsforløb til temaer som f.eks. ”Tiere” og ”Essen”.

Da der blev gjort status ved dagens afslutning, havde alle noget med hjem i tyskrygsækken. Herunder Lene Stenger's aktivitetskasse med mange forskellige rekvisitter og inspirationsmateriale til lege som ”Fliegenklatsche” eller ”Pass auf der Löwe kommt”.

Det var en fantastisk lærerig og givtig dag, hvor der blev udvekslet erfaringer og inspiration på tværs af skolerne til den kommende tyskundervisning, såvel ”tidlig tysk ” som til undervisningen generelt.

Man kan kun håbe, at kursusdagens metode vil danne præcedens og være til inspiration for andre fag.

Alle forløb er efterfølgende lagt ud på skolens fællesnet.

”Mit Englisch kommt man durch mit Deutsch kommt man weiter.” :-)

Vera Callesen og Heidi Iwersen

Powered by Labrador CMS