Anmeldelse

Demokratiet

Tvivlsomt brætspil om demokrati

Advarsel: Risiko for, at eleverne får indtryk af, at politik ikke rager dem.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

AOF har i samarbejde med spillefirmaet Gametools udviklet brætspillet "Demokratiet" beregnet til samfundsfag i 9. klasse. Hensigten er at give et indblik i, hvordan lovforslag, finanslov og politiske agendaer hænger sammen.

Fakta:

Titel: Demokratiet

Forlag: Gametools

Spillet virker umiddelbart kompliceret. En regeringsbog, der styrer spillet, partikort med forskellige politikområder, agendakort til den enkelte spiller og lovforslagskort. Hvis spillet skal fungere i en 9. klasse, kræves et grundigt forarbejde. Ikke bare en grundig undervisning i Folketingets arbejdsform, politiske partiers programmer, diskussion af forskellige aktuelle agendaer og så videre, men også en grundig orientering i spillet regler.

Når alt forarbejdet er gjort, kan spillet spilles af en gruppe på fire-seks elever. Spillet forventes at tage 90 minutter. Hvad skal resten lave? Hvis alle skal være med, er man nødt til at købe et klassesæt.

Det er ikke sikkert, at mange i en 9. klasse vil føle, at de opstillede politiske spørgsmål er noget, der kan forbindes med deres egen livsverden. Derved er der risiko for, at eleverne får det indtryk, at politik ikke rager dem.

Hvis det lykkes at motivere eleverne, vil spillet give en fornemmelse af, hvad politikere tager stilling til. Spillet foregår inden for et parti. Det afspejler ikke virkeligheden i Folketinget. Spillet er endvidere meget spin-orienteret: Vinderen er den, der har fået vedtaget mest.

Spin og problemer, der ikke vedkommer eleverne, er vel ikke opskriften på at få unge delagtiggjort i demokratiet?