Anmeldelse

Alle tiders Kronborg

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Thøger Johnsen var manden bag tv-julekalenderen »Jul på Kronborg«, og denne har da også været en kraftigt motiverende faktor for tilblivelsen af dette materiale, som er i serien »Alle tiders «. Bag materialet står i øvrigt en gruppe på ti lektorer fra Frederiksberg Seminarium, ud over de to redaktører ingen nævnt, ingen glemt.

Umiddelbart er det et flot, lækkert og indbydende materiale, og emnet kan da heller næppe være mere spændende. Det er beregnet til brug ved tværfaglige undervisningsforløb og projektorienterede arbejder i 6.-7. klasse. Andre udgivelser i serien omhandler stenalder, bronzealder, jernalder og middelalder, så når Kronborg opfattes som et renæssanceslot, passer denne nye udgivelse fint ind i rækken. (Var der nogen, der sagde Den Blå Betænkning?) Elevbogen behandler slottets historie fra bygningen under Erik af Pommern til i dag, og den afsluttes med et foto fra Hamlet-balletten. Der suppleres med blandt andet våbenteknik og fester og spisning på slottet.

En del er små skønlitterære fortællinger med historisk indhold. Sagnet om Holger Danske gengives i Kristian Kjærs version med retskrivning fra før 1948. Også historien om Caroline Mathilde og Struensee er med, fordi den unge dronning en tid var fange på Kronborg.

Et stort afsnit omhandler Shakespeare og »Hamlet« på engelsk, så også dette fag nu kan være med. Skuespillet gengives på to opslag som en tegneserie (tidligere udgivet på dansk af Klematis), men da elevbogen kun er i A5-format, bliver det desværre noget småt og gnidret. Synd for de muntre tegninger og svært at læse.

Fagteksten er enkel og nøgtern, det spændende stof må her bære, mens de skønlitterære tekster er af svingende kvalitet, men rimelige. Dog synes jeg, at den sidste, der handler om Jannik og Murat, som vælger at tømme papirkurve på Kronborg, da de skal samle affald som led i undervisningen, er både søgt, især hvad angår fremtidsperspektivet, og tam.

Elevbogen er meget flot illustreret, dels med gengivelser af ældre billeder, dels med nye tegninger. De sidste er noget primitive og lidt kedelige, men det kompenserer helheden for. Ved historien om en brand på slottet er tegnet et brændende spir imidlertid det, som efter branden erstattede det brændte så her er ufrivilligt indlagt en lille historisk detektivopgave for eleverne.

Et af slottets malerier, »Allegori over Øresund«, er meget flot gengivet over et helt opslag, så det kan undre, at man derefter bruger en halv side på at fortælle, hvordan det ser ud.

Lærervejledningen giver supplerende faglig baggrund og forslag til brugen samt lister med forslag til supplerende materialer. Og så er der ikke mindre end cirka 70 (halvfjerds) kopiark med opgaver, supplerende tekster og aktivitetsark. Mange opgaver er udmærkede og anvendelige, mens andre synes fortænkte og har næppe været prøvet i praksis. Således foreslås det at bygge en kvadratisk »ringmur« af papirdug (i ruller) holdt oppe af stolper på juletræsfødder, at bygge kanoner af elektrikerrør og bøjede søm og bruge tusser som skyts mod papsoldater. I øvelsen skal så indgå beregning af skudlængder og -baner, »murens« modstandskraft (går skytset igennem, lægges mere papir på). Det kan der gå mange timer med.

Men da materialet er så righoldigt, at man sagtens kan navigere efter de brugbare indslag, vil materialet kunne være et udgangspunkt for gode undervisningsforløb.