Besparelser er regeringens ansvar

Protester virker, for flere kommuner har taget tidligere varslede markante spareplaner af bordet

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I de fleste kommuner er der blevet varslet besparelser, og dem må regeringen tage ansvar for, fastslog kongressen. Protesterne lader til at virke, for flere kommuner melder om, at spareplaner er stoppet.

»Nedskæringerne på folkeskoleområdet er en konsekvens af regeringens økonomiske politik. Regeringen har givet skattelettelser, og for at kompensere herfor skal kommunerne nu igen skære på velfærdsydelserne. Og det går blandt andet ud over undervisningen i folkeskolen igen«, sagde Lotte Lange, formand for overenskomstudvalget.

Derfor vedtog man en resolution, hvor man sætter fokus på problemet ved de kommunale besparelser og placerer ansvaret for dem.

DLF har gennemført en undersøgelse af kommunernes budgetlægning for 2009, der viser, at der er besparelser på vej i hver anden kommune. Kun i to kommuner ser serviceniveauet ud til at blive forbedret til næste år. Undersøgelsen viser, at der spares bredt på alle områder af skolens virksomhed med dårligere vedligeholdelse af skolebygninger, besparelser på bøger og andre undervisningsmidler, færre timer til eleverne, ringere vikardækning, mindre hjælp til elever med særlige behov og færre lejrskoler.

Tilsyneladende virker protesterne, for Lotte Lange kunne fortælle, at foreløbig har Esbjerg, Kolding, Jammerbugten og Herning Kommuner vedtaget de kommunale budgetter med stort set uændret serviceniveau på trods af tidligere varslede markante spareplaner. |

Læs DLF's undersøgelse på dlf.org

Læs også netnyheder side 28

Resolution: Kommunale besparelser udhuler folkeskolens kerneydelse

Danmark skal investere i fremtidens skole. Kongressen opfordrer regeringen til at leve op til sine løfter om mere velfærd og en bedre folkeskole. Det kan kun ske ved, at kommunerne får en reel mulighed for at indfri regeringens løfter. Ansvaret ligger hos regeringen.

Regeringens valgløfter om mere velfærd står i skarp kontrast til de besparelser på budgetterne for 2009, der lægges op til i kommunerne. En uhørt stram økonomiaftale og nye hårde straffe til kommunerne, hvis ikke de overholder de snævre rammer for budgetlægningen, tvinger dem til at reducere i velfærden. Derved er kommunernes økonomi reelt sat under administration af regeringen. Det er på tide, at KL og kommunerne påtager sig deres ansvar.

Danmarks Lærerforenings undersøgelse af den aktuelle budgetsituation viser, at halvdelen af kommunerne planlægger nedskæringer på folkeskoleområdet til næste år. Nedskæringerne rammer folkeskolens kerneydelse og dermed også rummeligheden. Det får konsekvenser for undervisningen af eleverne.

Regeringen hævder, at den vil sikre Danmark et uddannelsessystem i verdensklasse. Men når opskriften år efter år er nedprioritering af de nødvendige resurser, bliver budskabet utroværdigt.