Fødevareminister Rasmus Prehn hjalp 6.c i madkundskab for at få gode eksempler, som han kan bruge, når han politisk skal argumentere for bekæmpelse af madspild.

Elever hjælper minister i kampen mod madspild

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) vil gerne sætte ind over for madspild. Et trin på vejen gik via madkundskab i 6.c, hvor elever var med til at klæde ministeren på med gode argumenter.

Publiceret

Hvis I vil arbejde med madspild i undervisningen, så har vi en minister, der gerne vil komme på besøg. Skoleleder på Hellebækskolen i Ålsgårde ved Helsingør Thomas Horn var ikke i tvivl om, at det var et projekt, som skolen gerne ville være med til, da han blev kontaktet af Fødevareministeriet.

Lærer Erik Lippert og 6.c blev sat på opgaven, og de sidste to måneder har eleverne arbejdet med madspild primært via brug af To Good To Gos app og Tænks app For Resten. Erik Lippert har eleverne i madkundskab og natur/teknologi og har arbejdet med emnet på tværs af fagene over de sidste to måneder.

”Det giver god mening, for 6.c er virkelig dygtige i et køkken”, fortæller han.

Pizzakokken Gorm Wisweh er imponeret over forholdene i madkundskabslokalet, hvor han trækker i forklæde klar til at hjælpe lærer Erik Lippert.

Det to måneders forløb kulminerer i dag, da både fødevareminister Rasmus Prehn (S) og pizzakokken Gorm Wisweh skal med eleverne i køkkenet og lave madspildsmad, som så skal serveres for 3.-klasse-elever.

Erik Lippert fortæller, at eleverne har været topmotiverede.

”Det er et emne, som er let at forstå. Det er ekstreme mængder, der bliver smidt ud. Det kan de godt se er dumt at gøre”, siger han. Eleverne har nøje planlagt tre madspildsretter, som minister og tv-kok skal hjælpe med at tilberede. Retterne er gode at lave af rester og egner sig til madpakken, men fordi der skal laves 40 portioner, har læreren købt ind til det.

”Det er en festdag, og de har glædet sig helt vildt. De er så forhippet på, at det skal gå godt”, siger Erik Lippert.

Spændte elever

I køkkenet er 6. klasse også langt foran planen. Menuen står på små pizzaer, madpandekager med kødsovsfyld og små muffins. Eleverne har ændret menuen flere gange, fortæller Albert, der står og rører i kødsovsen.

Eleverne får mulighed for at vise deres plancher til minister og kok

”Vi har valgt retter, der passer til madspild. Men retterne er vores eget valg”, siger han. Han glæder sig til at møde ministeren. ”Det bliver sjovt at høre, hvad han siger”.

Caroline er ved at vende majspandekager, og selv om de bliver lidt tykke, bliver humøret højere og højere, jo mere stakken af pandekager stiger.

”Madspild er et vigtigt emne, for der bliver smidt så meget ud. Det har været sjovt at lave plancher om madspild og vise dem frem”, siger hun.

Erik Lippert sukker.

”I er virkelig hurtige”, siger han.

Maden er tæt på at være færdig, da ministeren og kokken træder ind i madkundskabslokalet og trækker et forklæde på. Der er ingen tvivl om, at ministeren i høj grad går op i problemet med madspild.

”Fødevareministeriet går op i madglade børn, og hvis madglade kan kombineres med madspild, er det rigtig godt”, siger han og forklarer, at han mener, at der er et særligt momentum i kampen mod madspild, fordi krig i Ukraine betyder stigende fødevarepriser, som gør folk mere lydhøre for at bekæmpe madspild, samtidig er der også mere opmærksomhed omkring mads klimapåvirkning.

”Vi er alle presset af, at varer bliver dyrere. Det kan man bruge til en motivation til at ændre adfærd”, siger han.

Men hvad får han ud af at besøge 6.c på Hellebækskolen?

”Jeg får historier om engagement og madglæde, som jeg kan bruge, når jeg går til møder med mine ministerkolleger og politiske kolleger på Christiansborg. Jeg tror virkelig, vi kan rykke på den her dagsorden, og et besøg her betyder, at jeg kan tale i billeder og eksempler, når jeg har møder med Mette Frederiksen og mine andre ministerkolleger”, siger han og peger på, at hans næste punkt i kalenderen er hos Madkulturen i København, hvor han også kan trække på erfaringerne, han samler op i madkundskabslokalet.

Selvom der er ministerbesøg, kan man godt gå lidt kold.

”Er I gået kolde?”

Rasmus Prehn glider ned på en taburet ved siden af tre drenge, som sidder ved det store bord i madkundskabslokalet på Hellebækskole. De er lidt trætte, men de har bagt muffins, så de tager bare en pause bedyrer de. ”Vi har også puttet krydderier i”.

Albert synes, at noget af det bedste har været at stifte bekendtskab med Tænks app For resten.

”Vi fik bare en grøntsag. Vi fik en peberfrugt, og så skulle vi finde ud af, hvilke tips, man kunne få. Det er en smart app”, siger han og forklarer, hvordan app'en giver forslag til madspildsopskrifter alt efter, hvilke fødevarer, man taster ind.

Da maden er lavet, skal eleverne, minister og kok servere den for 3. klasse, som har gjort klar til at tage imod.

Pizzakokken Gorm Wisweh er glad for, at eleverne har valgt pizza som en af dagens madspildsretter. Lige præcis det, at man kan komme alt på, er en af de ting, der gør, at han er så glad for pizza, fortæller han.

”Jeg er tryg ved, at I er der, og at I ikke køber mere ind, end I skal bruge”, siger han og tilføjer, at det er eleverne, der skal lære deres forældre det.

Skoleleder Thomas Horn har også trukket et forklæde på i dagens anledning. Han er sætter stor pris på ministerbesøget.

”Det er en kæmpe motivation og inspiration for eleverne. Jeg kan selv huske, da jeg gik i skole, og Hans Engell var på besøg. Det gjorde enormt indtryk. Det giver eleverne en følelse af, at nogle lytter til dem”, siger han.

Skoleleder Thomas Horn (th) er glad for besøget af kok gorm Wisweh og fødevaeminister Rasmus Prehn. Skolen har en klimaprofil, som skal være med til at tiltrække elever. "Vi vil gerne brande skolen. Mange af vores forældre har selv gået på privatskole, og derfor er det vigtigt, at vi kan brande os på faglighed, trivsel og det grønne", siger skoleleder Thomas Horn.