"Jeg har den grundlæggende holdning, at der ikke skal være forskel på, hvor syg man bliver af at gå på arbejde. Der skal ikke være forskel på, om man er skolelærer, smed eller ceo" sagde folketingsmedlem Thomas Skriver(A) på en debat om skolernes indeklima på folkemødet i Allinge Lørdag.

Socialdemokratiet er klar til at kigge på skolers indeklima

Brug seks milliarder fra skrottet togprojekt til ventilationsanlæg eller drop anlægsloftet. Løsningerne på dårligt indeklima i folkeskolen og daginstitutionerne var mange på Folkemødet. Folketingsmedlem Thomas Skriver er klar til at invitere parterne til en dialog om, hvad der skal til for løse luftproblemerne for lærere, pædagoger og elever.

Publiceret Senest opdateret

Luften i klasseværelserne og i børnehaverne er alt for dårlig. Det har utallige af undersøgelser slået fast i mange år efterhånden. Konsekvenserne af det dårlige indeklima er også veldokumenterede: Både børn og voksne bliver oftere syge, og indlærings- og koncentrationsevnen daler, når luften bliver tung i lokalerne. I lørdagens debat på Folkemødet om indeklima, åbnede Socialdemokratiet op for, at der skal til at gøres noget ved luftkvaliteten på skolerne.

”Man skal ikke åbne op for en samtale om et problem, hvis man ikke er klar til at følge op med politisk handling”, siger Thomas Skriver Jensen, der er folketingsmedlem for Socialdemokratiet og sidder i Børne- og Undervisningsudvalget.

”Jeg har den grundlæggende holdning, at der ikke skal være forskel på, hvor syg man bliver af at gå på arbejde. Der skal ikke være forskel på, om man er skolelærer, smed eller ceo”.

Han vil derfor gerne inviterer parterne til en snak om, hvordan man lægge en plan, der kan løse børnehavernes og folkeskolernes indeklimaproblem.

”Alle politikere, der brænder for noget, vil gerne have, at det går så hurtigt som muligt. Men jeg har også den grundholdning, at tingene skal laves ordentligt”, siger han.

Den udmelding faldt blandt andet i god jord hos Danmarks Lærerforening.

”Det er nyt for mig. Jeg synes, at politikerne tidligere har sagt ’det må vi se på’, eller ’hvad med at åbne vinduerne’. Derfor vil jeg gerne kvittere for, at der er åbnet mere op for snakken nu”, siger Thomas Andreasen, der er er formand for arbejdsmiljø- og organisationsudvalget i Danmarks Lærerforening. 

Skrottet togforbindelse kan blive til ventilationsanlæg 

Blandt de andre parter i debatten, var der allerede ideer til, hvordan ventilationssystemer hurtigt kan blive sat op på skolerne og i børnehaverne. Blandt andet foreslog Johnny Gaardsdal, der er medlem af forretningsvalget i BUPL, at pengene kunne findes i de seks milliarder, der er blevet frigivet efter at regeringen har droppet planerne om en togforbindelse over Vejle Fjord.

”De penge er blevet sat i en fond, der skal løfte børn og klima. Togfonden på seks milliarder kan man derfor putte direkte over i bedre indeklima for vores børn og unge”, siger han.

Et andet forslag var at kigge på anlægsloftet. Forbundsformand for Blik- og Rørarbejderforbundet Henrik Petersen foreslog, at anlægsloftet ikke skal gælde, når kommunerne vælger at investere i bedre indeklima i velfærdsinstitutionerne.

”Det ville give kommunerne langt større muligheder for at få sat hurtigere gang i projekterne”.

Den ide faldt i god tråd med de problemer, som borgermester Anders Wolf Andresen(SF) i Hvidovre Kommune oplever i forhold til at få lov til at forbedre indeklimaet i kommunen. I Hvidovre Kommune har man nemlig lagt en plan for, hvordan man kan renovere og installere ventilationssystemer på alle ti skoler i kommunen.

”Det vil koste omkring ti millioner kroner per skole”, fortæller han.

”Jeg har planen. Jeg ved, hvor behovet er og hvor det ser værst ud henne. Så jeg mangler bare penge til at gennemføre det i det tempo, jeg gerne vil”.