Anmeldelse

Atomkraft/Energi fra fossile brændstoffer/Alternativ energi

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Bøgerne handler især om teknik i forbindelse med udnyttelsen af de forskellige energikilder samt de forsyningsmæssige, miljømæssige og politiske konsekvenser af det bestandigt voksende energiforbrug. Ved diskussioner om kontroversielle spørgsmål forekommer bøgerne at være neutrale, idet det øjensynligt tilstræbes at omtale både fordele og ulemper ved de forskellige energiformer så objektivt som muligt. De fysiske og kemiske forklaringer er forholdsvis kortfattede og ikke hver gang lige let forståelige. Bøgerne egner sig især som supplerende læsning i overbygningen.

»Atomkraft« Efter en teoretisk redegørelse for fission følger en række afsnit om udvinding af uran, om de forskellige reaktortyper og om behandlingen af atomaffald. Disse afsnit vil være et udmærket supplement til de gængse lærebøgers gennemgang af emnet. Udnyttelsen af atomkraft har nået et vist omfang, men slet ikke til et niveau, som man engang troede. Det skyldes strålingsfaren, som beskrives i et letforståeligt afsnit om dosering og skader. Blandt reaktorulykkerne beskrives ulykken på værket i Tjernobyl særligt indgående.

»Energi fra fossile brændstoffer« Efter letforståelige indledninger om de fossile brændstoffers dannelse giver forfatteren sig tid til at følge den historiske udvikling med hensyn til deres udvinding og udnyttelse. Vi hører om både hårdt manuelt arbejde under forfærdelige forhold i kulminerne i 1800-tallet og vore dages højteknologiske tromlemaskiner. Udnyttelsen af kul, olie og naturgas i kraftværker, til biltransport og luftfart efterfølges af afsnit om miljøpåvirkninger og klimaforandringer.

»Alternativ energi« Bogen indledes med en generel indføring i begrebet energi og nødvendigheden af at have energi til rådighed. Så følger det obligatoriske afsnit om energibesparelse og genbrug, hvor vi for eksempel hører lidt om radiatorventiler, sparepærer og husk at slukke. I hovedafsnittene kan vi nu sætte os ind i en stribe alternative energiformer. Brændselsceller, vindenergi, bølgeslagsenergi, energi fra biomasse er blot et lille udsnit. Følgen af de mange afsnit bliver, at de enkelte former beskrives meget kort og lidt tilfældigt. Gennemgående i afsnittene hører vi om teknologien til energikildernes udnyttelse, om udbredelse og ydelse og om fordele og ulemper ved deres anvendelse.