Kvote 2

Sidste år oplevede Københavns Professionshøjskole en sjælden og lillebitte stigning i kvote 2-søgningen til læreruddannelsen. Men i år er der sket endnu et fald.

"Kritisk situation": 14 procent færre har søgt læreruddannelsen i København

Dagens kvote 2-ansøgningstal får KP-rektor Anne Vang Rasmussen til at appellere til Christiansborg om at prioritere professionshøjskoleuddannelserne økonomisk

Publiceret Senest opdateret

Ansøgningsfristen for kvote 2 til de videregående uddannelser er netop passeret. Københavns Professionshøjskole (KP) har talt op og kan konstatere, at antallet, der har læreruddannelsen som førsteprioritet er faldet med 14 procent i forhold til 2023. Også søgningen til de andre store uddannelser er faldende.

”Vi står i en meget kritisk situation, hvor antallet af ansøgere bliver ved med at falde til vores vigtige uddannelser. Det er ikke kun skidt for Københavns Professionshøjskole, men så sandelig også for hele samfundet. Daginstitutionerne i hovedstadsregionen skriger på dygtige pædagoger, skolerne mangler lærere, og sygehusene må gang på gang opgive at få besat deres ledige sygeplejerskestillinger”, siger den nytiltrådte rektor Anne Vang Rasmussen.

”Regeringen er på vej med en uddannelsesreform, som ventes i løbet af foråret. Her er det vigtigt, at politikerne har modet til at lancere en ambitiøs reform, og også prioritere vores uddannelser økonomisk”, fastslår Anne Vang Rasmussen og erkender, at professionshøjskolerne selvfølgelig også har et ansvar for at levere god undervisning og fede  studiemiljøer. 

Sidste år oplevede Københavns Professionshøjskole en lillebitte stigning i kvote 2-søgningen til den dengang nye læreruddannelse. 3 procent flere søgte ind, og det fik den daværende rektor, Stefan Hermann til at tro på, at blødningen var stoppet. Men nu går søgningen altså nedad igen. 

KP's nyåbnede uddannelsessted i Hillerød holder dog skansen. Her har 24 søgt ind via kvote 2 mod 23 sidste år.