Anmeldelse

Christian 4.s København

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Christian IV var en sær skikkelse i Danmarks historie. På den ene side kørte han landet i sænk, politisk og økonomisk, på den anden side satte han arbejder i gang, så landet efter ham ikke længere var det samme.

Redaktøren har samlet et stærkt og kompetent hold omkring sig, og resultatet er blevet en smuk, velillustreret og lærerig bog, der giver perspektiv på en spændende periode. Historienørder kan læse den ud i én køre, men den tager ikke skade af, at man læser kapitlerne hver for sig eller blader rundt og fordyber sig i de mange flotte illustrationer, notitser og billedtekster.

Bi Skaarup skriver om hoflivet, ikke mindst om danmarkshistoriens største fest, brylluppet mellem kongens søn, playboyen prins Christian, og den sachsiske prinsesse Magdalena Sibylla - en storpolitisk manifestation og en københavnerbegivenhed med vin i hektolitervis og 1.000 overnattende gæster.

Det mere folkelige liv tages under behandling af Charlotte S.H. Jensen. Her kunne kongen ikke altid se komikken. Han forbød usædelige skikke som julestuer og fastelavn, mens valfarter til hellige kilder eller skovture på kirkegårde blev tolereret.

Bo Holten skriver kyndigt om musiklivet og Niels-Knud Liebgott om tidens videnskab, for blot at nævne et par af bidragyderne.

Bogen er en guldgrube af baggrundsviden til historielæreren. Den bør stå på biblioteket.